Gıda alerjisine karşı etiket uyarısı

Uzmanlar tüketicilerin mutlaka gıda etiketini incelemesini öneriyor. Bu sayede doğru ürünü tüketerek gıda alerjisinin önleneceği belirtiliyor.

Gıda alerjisine karşı etiket uyarısı
Hazır ürünlerin etiket bilgilerininin mutlaka okunmasını öneren uzmanlar, süte uygulanan pişirme, ısıtma veya birtakım hazırlama yöntemlerinin sütün alerjen özelliğini azaltmadığına dikkat çekiyor.
Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Beslenme ve Diyet Birimi, inek sütü alerjisinde tüketilmemesi gereken besinleri kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, inek sütüne alerjisi olanların bisküviler, pastalar, muffinler, waffle, kek, krakerler, tüm hazır pastane ve market ürünleri ile bebe bisküvileri, pastane ürünü ekmekler, süt ve yoğurt içeren poğaça, simit, peynir içeren tostu tüketmemesi gerektiği hatırlatıldı.
Açıklamada, "İnek sütü alerjisi bulunanlar; tüm süt çeşitleri (keçi sütü, kutu süt, UHT süt, kakaolu ve meyveli süt, düşük yağlı süt) yoğurt, ayran, bebeklere verilen devam sütleri ve içersinde süt bulunan kaşık mamaları, süt ve süt ürünleri ile hazırlanmış tüm içecekler (Sıcak çikolata, sütle yapılmış salep) kahve kreması veya kahve beyazlatıcıları, soya sütü, kefir içmemeli. Süt kazeini ve süt kazeini ile işlem görmüş tahıllar, süt ürünü katılarak yapılan erişte, süt ve ürünleri içeren tahıllı bebek mamaları ile bazı pirinç unları da tüketilmemelidir. İnek sütü alerjisi bulunanlar; kurabiyeler, kekler, krem karamel, pudingler, pastalar ve diğer süt ve ürünleri içeren tatlılar, profiterol, ekler pasta, her türlü yaş pasta, kaymak ile yapılmış tatlılar, şerbetli sütlü tatlılar, çikolatalar ve çikolatayla yapılmış pastalar, dondurma, kremalı paylar, kazandibi, sütlaç, muhallebi yememeli. Tereyağı, margarin katılmış tatlılar ve kurabiyeler, bileşiminde süt veya margarin bulunan diğer tatlılar ile tereyağı, margarin, krema, süt ve süt ürünleri katılarak hazırlanmış mayonez, mayonezli salatalar ve soslar tüketilmemelidir." denildi.
Süt, tereyağı veya krema ile hazırlanmış, harmanlanmış meyveler ile hazır ve yoğurtlu çorbaların da inek sütü alerjisi bulunanlar tarafından tüketilmemesi gerektiğinin dile getirildiği açıklamada, krema, margarin veya tereyağı ile hazırlanmış, kızartılmış sebzeler, soslu sebzelerin de yenilmemesi tavsiye edildi.
SÜT PİŞSE DE ALERJEN ÖZELLİĞİ AZALMAZ
İnek sütü alerjisi bulunan vatandaşlara da tavsiyelerde bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Mutlaka aldığınız hazır ürünlerin etiket bilgilerini okuyunuz. Süte uygulanan pişirme, ısıtma veya birtakım hazırlama yöntemlerinin sütün alerjen özelliğini azaltmadığını unutmayınız. Bebeklik yaş grubunda kullanılan mamaların(kaşık mamalar, biberon mamalar, kavanoz mamalar) büyük bir kısmı süt ve süt ürünleri içermektedir. Bu nedenle inek sütü protein alerjisi olan çocuklarda kullanılması sakıncalıdır. İnek sütü proteini içermeyen mamalar kullanınız. İnek sütü ile keçi sütü birbirine çok benzediğinden inek sütüne alerjisi olan çocuğun keçi sütüne de alerjen reaksiyon gösterme olasılığı fazladır. Bu nedenle İnek sütü alerjisi olan çocuklara başka sütlerin denenmesi de risk oluşturduğunu unutmayınız. Çocukların kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için pekmez, susam, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler(roka, maydanoz, nane), kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelere beslenmesinde yer veriniz."

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2014, 13:42

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52