banner50

banner52

12 Ağustos 2020 Çarşamba

Gıdalardan koronavirüs bulaşır mı?

Şampuanda 'helal' tartışması

Uluslararası Helal Kongresi'nde "İslami koşullara uygunluk" tartışmasına şampuandan, yoğurda kadar çok sayıda ürün damgasını vurdu. Kongreye katılan bilim adamları "helal sertifikasyon" sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti.

banner46
18 Ekim 2011 Salı 17:47
Şampuanda 'helal' tartışması
Ankara'da gerçekleştirilen 'Uluslararası Helal Kongresi'ne "şampuan" damga vurdu. Türk ve yabancı profesörlere göre, kullanılan tüm şampuanlar aslında haram. Çünkü üretimde şampuanların kıvamını sağlayan "jelâtin" kullanılıyor. Jelâtin ise ağırlıklı olarak domuz derisinden ve domuz yağından üretiliyor. İslami koşullara tam uygunluk için "helal " sistemine geçilmesi gerektiğini vurgulayan profesörler, "Türkiye'de bu testleri yapacak resmi bir kuruluş yok. Helal gıda, ürün diyorsak her şeyiyle İslami koşullara uygun olmalı" diye konuştu.

'İLACIN DA HARAMI VARDIR'

İslam Odaları Araştırma ve Bilgilendirme Merkezi'nce (ICRIC) önceki gün düzenlenen "1'inci Uluslararası Helal Kongresi"nde Almanya ve İran gibi ülkelerden gelen çok sayıda profesör, İslam dünyasında üretilen ürünlerin ve verilen hizmetlerin İslami değerlere uygunluğunu masaya yatırdı. ODTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Yıldız, jelâtin maddesinin yoğurt, hazır dondurma, meyve suları gibi bir çok üründe kullanıldığına işaret ederek, "Domuzdan üretilen bu ürün İslam'a uygun değil. Dolayısıyla harama girer" görüşünü savundu. Yıldız, özellikle sert kapsüllü ilaçlar ve tabletlerde de aynı maddenin bulunduğuna dikkat çekti.

GDO'LAR STANDARDA UYMUYOR

Ege Üniversitesi'nden biyoteknolog Şebnem Kavaklı ise Genetik Yapısı Değiştirilmiş Gıda'ların (GDO) 'şüpheli' sınıfına girdiğini söyledi. Fıkıh âleminin "GDO'lu gıda eğer helal organizmadan oluşturulmuşsa 'helal', içerisinde haram organizma varsa 'haram' sınıfına girer" görüşünde birleştiğine işaret eden Kavaklı, "Bir domuzun DNA'sı alınıp, buğdaya aktarılıyor. Oluşan protein helal standartlara uymuyor. 'Helal üretiyorum' diyenlerin bu noktalara dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

'NİYET ÖNEMLİDİR AMA...'

Kongre sonrası SABAH'ın sorularını yanıtlayan Prof. Fatih Yıldız, yaklaşık 25 yıldır "helal " sistemine geçilmesi için çaba harcadığını anlattı. Sadece yiyecek değil, kullanılan ürünlerin içinde "haram" diye nitelenen maddelerin bulunmasının dinen "sakınca" oluşturduğunu aktaran Yıldız, "Dinde elbette niyet önemlidir. Vatandaş bunu bilemez ama 'helal üretiyorum" diyen firma bunlara dikkat etmeli. Çok nadir kuruluş özel olarak test yaptırıyor. Türkiye'de ise testleri yapan, denetleyici bir mekanizma tam oluşmadı" dedi.

'DANADAN ÜRETİLSİN'

Yıldız, jelatinin domuz değil dana etinden de üretilebileceğini belirterek, yabancı ülkelerin maliyet yüksekliğinden dolayı bunu önemsemediğini belirtti, neredeyse tüm katkı maddelerinin ithal edildiğine dikkat çekti.

Helal u nasıl veriliyor?

Türkiye'de "helal gıda" sertifikalandırması için Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) uzun süre çalışma yürütüyor. Firmaların ürünleri, ambalaj da dahil sayıda laboratuar testinden geçirilerek, "haram" sayılan maddelerin olup olmadığı saptanıyor.

Burcu Çalık - Sabah

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20