Kısa mesajla üzüm rekoltesi yüzde 45 arttı

Manisa'da üzüm üreticisinin cep telefonuna gönderilen uyarı ve bilgilendirici kısa mesajlar sayesinde bağlarda üzüm rekoltesi yaklaşık yüzde 45 arttı.

Kısa mesajla üzüm rekoltesi yüzde 45 arttı
Üretici, bağına ilacı ve gübreyi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün gönderdiği kısa mesajdaki bilgiye göre atıyor. Uygulama sayesinde Manisa'da son üç yılda bağ alanlarındaki artış yüzde 5 olmasına rağmen üretici ilaçlama ve gübrelemeyi doğru yaptığı için üzümün rekoltesi yüzde 45'i aşan oranda arttı. Manisa, Türkiye'de üzüm dendiğinde akla ilk gelen şehir. İlde 73 bin 200 dekarlık alanda, 26 bin 400 üretici aile bağcılık yapıyor. Manisa'da bağ sahalarının büyük bir kısmını, sultaniye çekirdeksiz üzüm çeşidi oluşturuyor. Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünyada ikinci olmasına rağmen en çok kuru üzüm ihraç eden ülke konumunda. Sofralık üzüm üretiminde ise Alaşehir ve Sarıgöl ilçeleri öne çıkıyor. İç piyasanın sofralık üzüm ihtiyacı Manisa'dan karşılandığı gibi Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere diğer ülkelere de ihracat yapılıyor. Cep telefonlarına kısa mesaj gönderme sistemi, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde 2005 yılında kuruldu. Bu sistemle bağda tespit edilen ilaçlama, zirai ilaç kalıntısı, ürün ve bölgelere göre hava durumu, çiftçi kayıt sistemi ve destekleme, ürünlerin hasat edilme ve saklama şartları duyuruları, üreticiye kısa mesaj olarak gönderiliyor. Bu uygulamadan zeytin, kiraz ve diğer ürün yetiştiricileri de faydalanabiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu uygulamayı yedi yıldır kesintisiz yapıyor.
Kurulduğunda kayıtlı üretici sayısı 2 bin 500 olan kısa mesaj sistemine, çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor. Manisa'da 2011 yılı sonu itibarıyla kısa mesaj sisteminden faydalanan üretici sayısı 32 bine çıktı. Üreticiler, kısa mesaj hizmeti karşılığında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne herhangi bir bedel ödemiyor ve istedikleri ürün gruplarına göre kayıt yaptırabiliyor. Müdürlük, geçen yıl 32 bin üreticiye çeşitli konularda uyarı ve bilgilendirme amacıyla 450 bin 500 kısa mesaj gönderdi. 2005 yılından bu zamana kadar gönderilen mesaj sayısı ise 1 milyon 375 bin. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, kısa mesaj sistemi uygulamasıyla birlikte bağlarda üzüm rekoltesinin yüzde 45 arttığını söyledi. Uygulama sayesinde üreticinin, hangi ilacı ve gübreyi ne zaman ve ne kadar atacağını öğrendiğini dile getiren Müdür Çelik, "Üretici, ilaç ve gübresini gelişigüzel ve zamansız atmıyor. Gönderdiğimiz mesajla üreticiyi bilgilendiriyoruz. İşlerini bu bilgilere gören yapan çiftçilerin hem üzümünün verimi arttı hem de kaliteli üzüm üretti. Bu sistem sayesinde bağ alanlarında yüzde 5 artış olmasına rağmen üzüm rekoltesi yüzde 45 arttı. Bu da üreticinin yüzünün gülmesine vesile oldu." dedi.
Zaman

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52