Kenger sakızı 250 liraya satılıyor

Binbir derde deva olduğu belirtilen ve zorlu bir süreçten sonra elde edilen kenger sakızının kilogram fiyatı 250 lirayı buldu.

Kenger sakızı 250 liraya satılıyor
Malatya'nın Darende ilçesinde Kenger sakızı yüzlerce aileye geçim kaynağı iken bu sezon istenilen verimin alınamadığını belirten kenger sakızı satıcısı Ömer Kodaman, verimin düşük olmasından dolayı fiyatların yükseldiğini söyledi.

Zirai don olayında, başta kayısı olmak üzere bir çok meyve ve sebzenin üretiminde ciddi düşüşler yaşanan Malatya'da, üreticiler kenger sakızı üretimindeki düşüşle sarsılmış durumda. Kenger satıcısı Ömer Kodaman, “Kengerde süt oranı oldukça düşük, bunun nedeninin don olayından kaynaklandığını düşünüyoruz. İlçenin sembolü olan sakızın kilosu 150 liradan 250 liraya fırladı" dedi.
Ömer Kodaman yaptığı açıklamada, “Son yıllarda ülke genelinde iyi tanıtıldığı için Darende sakızına ilçe dışındada çok talep oluyor. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen kenger yüzlerce ailenin geçim kaynağı oluyordu. Her mevsim ilçemizin cadde ve sokaklarında kenger sakızı satıcısına rastlamak mümkün. Kenger sakızı kesimi zor olsa da, geçim uğruna mecburlar. Sakız kesmeye giden vatandaşlar günlerce dağlarda kurdukları çadırlarda kalıyorlar. Sabah erken saatlerde kengerin dibi kazılarak kökü eğik olarak kesiliyor ve akan süt belli bir süre sonra kuruduktan sonra toplanıyor. Toplanan sakızlar temiz kaplarda yıkanıp belirli ölçülerde satılacak hale getiriliyor. Toptan 200 liraya yükselen sakız, perekende 250 liradan alıcı buluyor.” dedi. 

Tamamen doğal kengerin sütünden elde edilen kenger sakızının Darende'nin sembolü olduğunu hatırlatan Kodaman, "Kenger, yüksek yerlerde, dağların sarp kayalık bölgelerinde kendiliğinden yetişen dikenli, şifalı bir bitkidir. Kurak iklimi sever. Bu bitkiden çoğumuzun bildiği Anadolu’nun çok özel doğal ürünü olan kenger (dağ) sakızı elde edilir. Kengerin bir dönemin uygarlıklarının sütun başlıklarını süsleyen, akantus denilen dikenli yapraklarla akraba olduğu da söylenir. Az gelişmiş bir enginar sayılabilir. Bol dikenli kenger bitkisinin toprak altında kalan kısmını çaprazlamasına bıçakla kesilir ve üzerini temiz bir taşla kapatılır. Kesme işlemi ustalık gerektirir. Bitkiden akan beyaz renkli sütü donduktan sonra da, bol su ile yıkanır ve elde edilen bu sakız çıkartılır. Bir kenger bitkisinden üç defa sakız elde ediliyor. Sabah erken saatlerde gövdesi kesilerek sütü akıtılan bitkinin akşam sakızı toplanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kengerin, en önemli özelliğinin katkısız ve doğal bir ürün olduğunu hatırlatan Ömer Kodaman, “Çürük dişin üstüne kenger sakızı konulup ısıtılan demirin sakızın üzerinde gezdirilmesi suretiyle diş ağrısı giderici, patlayan kulak zarının düzelmesi, safra kesesinden taş düşürme, kalp damarlarının gevşemesi, dişetlerini kuvvetlendirici, orta kulak iltihaplanması, mide ağrısı ve şişkinliği, iştah açıcı, dişleri temizleyici, çene gevşemesi, hazımsızlık, tansiyon, yüz felci ve şekere yararı vardır.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2014, 14:43

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Adem demir
Adem demir - 6 yıl Önce

Nasil ulasabilirim bu sakiza ben yuz felci gecirdim yardimci olabilirmisiniz

Fatma yilmaz
Fatma yilmaz - 5 yıl Önce

Sakız sipariş vercektim

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52