Akşehir'de en iyi kirazı seçtiler

Kiraz ye­tiştirilen birçok bölgeye göre Akşehirli çiftçilerin daha bilinçli tarım yaptığı ve eskisi gibi gereksiz ilaç kullanmadığı açıklandı.

Akşehir'de en iyi kirazı seçtiler
Kiraz ye­tiştirilen birçok bölgeye göre Akşehirli çiftçilerin daha bilinçli tarım yaptığı ve eskisi gibi gereksiz ilaç kullanmadığı açıklandı.

Konya'nın Akşehir ilçesinde en iyi kiraz seçildi. Akşehir Kirazını daha iyi tanıtmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Akşehir Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleş­tirilen programa Konya Vali Yardımcısı Bekir Yıl­maz, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan, Akşehir Kaymakamı Ali Dursun, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Şeker, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancı­lık Müdürü Seyfettin Bay­dar başta olmak üzere çok sayıda davetli iştirak etti.

Yarışma öncesi yapılan konuşmalarda, Akşehir'de kiraz yetiştiriciliğin­de en önemli eksiğin, işleme tesislerinin yeter­sizliği olduğu, bu sebeple ürünlerin başka bölgelere taşındığı ve işlenerek piyasaya arzedildiği ifade edildi.

Akşehir Kaymaka­mı Ali Dursun yaptığı konuşmada, bu yıl kiraz ile rekolte ve fiyat açısından üreticinin yüzünün güldü­ğünü belirterek, "Akşehir Kirazımız şehrimizde ve ilimiz de olduğu gibi dün­ya çapında da namını du­yuran, iddiasını sürdüren tarımsal bir üründür. Bun­dan sonrada giderek bu namını, şanını artıracaktır diye düşünüyoruz. Akşe­hir Kirazı’nın, hem kalite­si, hem kalibresi, hem de aroması itibarıyla bir çok kirazdan farklı olduğunu uzmanlar bizlere ifade edi­yorlar " dedi.

Son olarak konuşan Vali Yardımcısı Bekir Yıl­maz, festivallerin önemine dikkat çekerek “Özellikle ilçeler için festivaller hem kirazımız gibi böyle eko­nomik değere sahip ürünle­rin tanıtımı, hem ilçemizin sosyal, kültürel hayatının canlanması, hem de birlik ve beraberlik duygularımı­zın güçlenmesi için önemli günlerdir” dedi.

Yarışmada 25 üreticinin ürünü yer aldı
Programda daha sonra İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Akşehir Belediyesi’nin birlikte organize ettiği Ki­raz Yarışmasına geçildi. Yarışmadaki jüride Jüride, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimleri ve Beslenme Bölümü Öğ­retim Üyesi Prof. Dr. Refik Uyanöz ile Selçuk Üni­versitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Eşitken’de yer aldı. Jüri, yarışmaya katılan 25 üreticinin arasında zorlu bir seçim yaptı.

Jürinin değerlendir­mesi sonucu, Yarışmanın birincisi Osman Okan Sözeri olurken, ikinci Se­lahattin Kılınç, üçüncü de Ömer Türe oldu. Yarış­mada dereceye giren ilk üçe girenlere programa katılan protokol tarafından çeşitli para ödülleri verilir­ken, mansiyon ödülü alan Nevzat Özdemir, İsmail Kırs ve Mustafa Atik’e de küçük altın verildi.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2014, 14:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52