İki milyon ağacın yarısı zeytin veriyor!

Osmaniye'de yaklaşık 97 bin dekar alanda üretimi gerçekleştirilen zeytinde yüksek rekolte, çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

İki milyon ağacın yarısı zeytin veriyor!
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı açıklamada, engebeli, kıraç ve tarla tarımının ekonomik yapılamadığı alanların, zeytin üretimi açısından değerlendirilmesi konusunda çalışma yapıldığını söyledi. İl genelinde son 10 yılda zeytin üretim alanlarında 8,5 kat artış olduğunu belirten Sağlam, yaklaşık 97 bin 703 dekar alanda başlanan hasat dönemindeki rekoltenin yüksek olduğunu kaydetti. 2 MİLYON ZEYTİN AĞACI

Üretilen zeytinden yılda 7 bin ton civarında zeytinyağı elde edildiğini ifade eden Sağlam, 'Zeytin, daha çok kıraç ve sulanamayan meyilli arazilerde yetiştirilir. Bu alanların değerlendirilmesi, zeytinin çok yönlü sanayi ürünlerinin ham maddesi, adaptasyon yeteneğinin yüksek, alternatif bitkilere göre üretim maliyetlerinin düşük olması, üreticilerin de diğer ürünlere göre daha fazla gelir elde etmesi sonucu son yıllarda Osmaniye'deki üretim alanlarının yaygınlaşmasını sağladı' dedi. Osmaniye'de 2 milyon 105 bin zeytin ağacı bulunduğunu, bu ağaçların bir milyon 16 bin adedinin meyve verdiğini belirten Sağlam, 35 bin ton zeytin üretiminin yapılmasının beklendiğini söyledi. Sağlam, üretilen zeytinlerin 28 bin tonunun yağlık, kalanının ise sofralık olarak değerlendirileceğini bildirdi.

Kilis'te de hasat zamanı

Türkiye'de zeytin üretiminde önemli bir yeri olan Kilis, zeytin hasadına başlandı. Kilis ve yöresinde Kasım ayı içerisinde başlayan zeytin hasadı 15 Aralık tarihine kadar sona ermesi bekleniyor. Kış başlamadan önce zeytin üreticileri zeytin bahçesindeki mahsulünü toplarken, önceki yıllara oranla rekoltenin yüksek olması bekleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52