Ecolabel kararı 2012’ye kaldı

AB, gıda ve içecek ürünlerinde Ecolabel kullanılıp kullanılmamasına ilişkin kararın 2012 ilkbaharından önce verilmesinin beklenmediğini açıkladı.

Ecolabel kararı 2012’ye kaldı
Bugüne kadar, AB Ecolabel uygulaması gıda dışındaki sektörde geliştirildi. Bu uygulamaya ilişkin 66/2010 sayılı yönetmelik ile Ecolabel uygulamasının gıda da dahil olmak üzere yeni ürün kategorileri için de geçerli hale getirilmesi amaçlanıyor. Ancak, gıda sektöründe uygulanmadan önce konunun etraflıca değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Aralık 2010’da Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğünün talebiyle hazırlanmaya başlanan ve geçen hafta yayınlanan fizibilite çalışmasında ilgili ulusal otoritelerin Ecolabel’in gıda, yem ve içecek ürünlerinde uygulanması için gereken uzmanlık düzeyine sahip olmadığı ve konuyla ilgili önemli kaynakların geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FIBL) ve Göttingen Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen değerlendirmede ayrıca, organik etiketi konusunda tüketiciler açısından oluşabilecek karışıklığı önlemek ve AB genelinde şu anda çok düşük olan Ecolabel uygulaması konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapmak için ek mali kaynakların gerektiği vurgulandı.

Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğünden FoodNavigator.com’a yapılan açıklamada bu konuda henüz bir kararın alınmadığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“66/2010 sayılı AB Ecolabel Yönetmeliği madde 6.5 uyarınca gerekli çalışmayı gerçekleştirdik. Bundan sonraki aşamada Komisyon, Avrupa Ecolabel Kurulu’nun (EUEB) bu çalışma ile ilgili görüşünü alacak. Daha sonra Komisyon, Ecolabel uygulamasının gıda ve içecek ürünleri için geçerli olup olmayacağı ve hangi ürünlerde geçerli olacağına karar verecektir.”

Fizibilite raporunda, gıda, yem ve içecek ürünlerinin üretiminin ve işlemesinin çevresel etkilerinin, AB tüketim ürünlerinin çevresel etkileri toplamının %20 ile %30’unu oluşturduğu belirtiliyor.

Gıdahattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52