Çeltiğin tonu bin 165 lira

Gıda Bakanı Eker, 2012 yılı TMO çeltik müdahale alım fiyatını ton başına geçen yıla yüzde 10 artışla bin 165 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Çeltiğin tonu bin 165 lira

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Tarla Günü'ne katılan Bakan Eker, 2012 yılı TMO'nun çeltik müdahale fiyatını açıkladı. Geçen yılki ton başına bin 60 lira olan fiyatın bu yıl bin 165 lira olarak belirlendiği ifade eden Bakan Eker, ''2011 yılında bin 60 liraydı, 2012 yılı TMO çeltik müdahale alım fiyatı ton başına geçen yıla yüzde 10 ilave yapılarak bin 165 lira olarak belirlendi. Bunda üretici enflasyonunu ve diğer enflasyonları da dikkate aldık. Tabi bu fiyat TMO'nun 60 randımanlı Osmancık çeşidiyle ilgili açıkladığı fiyattır, biz üreticiyi bununla bırakmıyoruz. İlave ödeyeceklerimiz, desteklerimiz var. Ton başına 100 lira ayrıca prim veriyoruz. Ton başına bin 265 lira etti, ayrıca ilave olarak mazot, sertifikalı tohum desteği, gübre, toprak analiz destekleriyle birlikte bin 287 liraya ton başına çeltikten devletten alabilecek. Bereketli olsun.'' şeklinde konuştu. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin kayıtlı çeltiğinin tamamının TMO tarafından alınacağını da ifade eden Bakan Eker, şöyle devam etti: ''Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin kayıtlı çeltiğin tamamı TMO tarafından alınacak. Bir sınırlama getirmiyoruz, Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi olmayan üreticilerde ürünlerini emanete bırakabilecek bu sene ilk defa tam randevulu alım sistemini devreye sokacağız. Yani üretici ofisin kapısında beklemesin diye, randevusunu alan üretici saati, günü geldiği zaman ürününü teslim edebilecek. Pazar günleri hariç her gün alım yapacağız. Ürünlerini TMO'ya emanete bırakanlar makbuz senediyle yüzde otuz avans alabilecek. Anlaşmalı bankalarda bunun karşılığında kredi kullanabilecek. Bu sene yeni bir uygulamamız daha var. tüccar ve şirketlerden de çeltik alımı yapılabilecek ancak onun vadesi dönemi sınırlı olacak. Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartıyla ürününü teslim eden üreticiye 30 gün yerine 10 gün içinde ödeme yapılacak. '” dedi.

Çeltik yanık hastalığı tarihe karışacak
Geçmişte çeltik tohumunu ithal eden Türkiye'nin bugün geliştirdiği yerli çeltik tohumunu ihraç eder duruma geldiğine de vurgu yapan Bakan Eker, "Çeltik üretiminde son yıllarda Türkiye büyük mesafe katetti. 360 bin ton çeltik üretimi bugün 900 bin tona geldi. Yani Türkiye mevcut çeltik üretimine 540 bin ton ilave üretim yapıyor. Yeni tohum çeşitleri geliştirdi, Türkiye eskiden kendi tohumunu dışarıdan alıyordu, ithal ediyordu. Bugün tohumu içerde üretiyor, geliştiriyor, bununla üretimini 2 kat artırıyor ve geliştirdiği tohumu, artık çeltik tohumunu ihraç ediyor" diye konuştu.

Çeltik üretimine 2004 yılında çıkarılan Bitki Islahçı Hakları Kanunu'nun büyük katkısı olduğunu anlatan Eker, şunları kaydetti; Türkiye çeltikteki bu gelişmeyi nasıl sağladı- 2004 yılında Türkiye 490 bin ton civarında. 2002'de 360 bin ton çeltik üretiyordu. Biz 2004 yılında Bitki Islahçı Hakları Kanunu çıkardık. Bu Türkiye'deki yerli tohum geliştirme çalışmalarının anahtarı oldu, kapıyı açtı. Bugün geliştirilen yeni çeşitlerin 15'i bu kanun yürürlüğe girdikten sonra tescil edildi. Demek ki bu kanunla, bir çığır açıldı. Bunların verimi çok yüksek, bugün dünyada çeltik verimliliğinde dekar başına Mısır bir ton alıyor. Avustralya 900 kilogram, Türkiye de 900 kilogram alıyor. Bu kadar yüksek verimlilik sağlayan tohum Türkiye'de de geliştirildi." dedi. Araştırma enstitülerinde çeltik yanığına (mantar hastalığına) dayanıklı çeltik tohumu üretme noktasında son aşamaya gelindiğini vurgulayan Bakan Eker, bir kaç yıl içerisinde çeltik yanığı hastalığına dayanıklı tohumların çiftçilerin hizmetine sunulacağını belirtti.

Edirne Valisi Hasan Duruer ise, Türkiye'deki çeltik üretiminin yüzde 50'sinin Edirne'de yapıldığını bunun da gurur verici olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından, Bakan Eker'e, Bulgaristan Çeltik Üreticileri Birliği ve Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği çeşitli hediye ve plaketlerini sundu. Daha sonra Trakya Tarımsal Araştırma Merkezi'ndeki deneme tarlalarındaki çeltik üretimlerini inceleyen Bakan Eker. deneme tarlalarında üretilen çeltiklerden elde edilen pirinçlerle yapılan pilavlardan tattı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52