13 hububat deposunun temeli atıldı

TMO tarafından 6 ilde yapılması planlanan ve toplam 300 bin ton kapasiteli 13 hububat depolama tesisinin temeli, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde düzenlenen törenle atıldı.

13 hububat deposunun temeli atıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) tarafından 6 ilde yapılması planlanan ve toplam 300 bin ton kapasiteli 13 hububat depolama tesisinin temeli, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde düzenlenen törenle atıldı. Bakan Mehdi Eker’in de katıldığı açılış töreni ile birlikte, eş zamanlı görüntülü bağlantı kurularak gerçekleşen törenlerle Babaeski (Kırklareli), Çankırı, Çumra (Konya), Mucur (Kırşehir) ve Viranşehir (Şanlıurfa) tesislerinin de temelleri atıldı.

Bakan Eker, Bingöl'de saldırıya uğrayan güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dileyerek konuşmasına başladı. Türkiye'nin 6 ayrı merkezinde TMO'ya ait 300 bin hububat depolama tesisinin temelinin atılmasının önemli olduğunu belirten Bakan Eker, bu yatırımların bütün Türkiye için olduğunu dile getirdi. Temel attıkları Dicle Havzası’nın buğday üretiminin dünyada ilk kez yapıldığı yer olduğunun altını çizen Bakan Eker, bir yandan yatırım, diğer yandan da üretimi teşvik ettiklerini, Silvan Barajı'nın tamamlanması ile birlikte 2 milyon 500 bin dönüm arazinin, Dicle ve Kralkızı barajlarının ise 1.5 milyon dönüm araziyi sulayacağını dile getirdi.

TMO’nun depo kapasitesine 5 yıl içerisinde 1.5 milyon ton ilave kapasite kazandıracaklarına belirten Bakan Eker, “300 bin ton kapasiteli bu depolar son teknolojiye sahip olacak. Türkiye'de TMO'ya ait 4 milyon ton, özel sektöre ait ise 13 milyon tonluk depo var. Üretim kapasitemiz göre yaklaşık 6-7 milyon ton daha ilave depoya sahip olmamız gerekiyor. 5 yıllık süre içerisinde bunun 1.5 milyon tonunu yapacağız. Temelini atacığımız 300 bin ton kapasiteli bu depolar 2013'ün sonunda hizmete girecek" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Vali Vekili Mustafa Can ise il genelinde üretilen ürünün kalitesi ve çeşitliliğinde her geçen gün artış olduğunu belirterek, bu yatırımın Diyarbakır için önemli olduğunu söyledi.

TMO Genel Müdürü Mesut Köse de, son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde iç ve dış piyasa yakından takip edilerek tedbirler alındığını belirtti. Köse, "Buğday alımlarında fiziksel ve kimyasal analizler yapıldı. Ürün alımında randevu sistemi kurulmuş. Müdahale politikalarının isabet derecesi artırılmış ve sadece gerekli ürünlerde piyasaya girilmiş, serbest piyasalarda zorunlu olmadıkça müdahale edilmemiştir. Ülkeye yeni depolama kazandırmak üzere çalışma başlattık. Bu depolar piyasa için gerektiği zaman ihracatçılar, lisanslı depoculuk sahipleri de kullanabilecektir. Buraya konulacak ürünün kimlerin ürünü olmaktan çok ülkenin ürünü olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından 6 ilde düzenlenen temel atma törenlerine canlı bağlantı yapıldı. Daha sonra protokolün sahneye konulan butonlara basması ile toplam 300 bin tonluk modern hububat depolama tesislerinin temeli atıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52