Gıda Arap Baharı'nı tekrar ateşleyebilir

Gıda fiyatlarının artışı geçtiğimiz yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yeşeren Arap Baharı'nı başlatan ana sebeplerinden biriydi.

Gıda Arap Baharı'nı tekrar ateşleyebilir
Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü FAO, küresel gıda fiyatlarının Mart'ta üçüncü kez yükseldiğini ve artışların devam edeceğini açıkladı. Gıda fiyatları 2012'ye de artışla başladı. Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü, Mart ayında küresel gıda fiyatlarının üçüncü kez yükseldiğini ve artışların daha devam ettiğini söyledi. Gıda fiyatlarındaki artış, fakir ülkelerde yeni bir dalga sosyal kaosa neden olabileceği sebebiyle endişelere neden oluyor.
Süt ve süt ürünleri artıyor

Tahıl, yağlı tohumlar, süt ve süt ürünleri, et ve şekerden oluşan bir sepetin aylık fiyat değişimlerini kaydeden FAO Endeksi, Mart ayında 215.4 puandan 215.9 puana çıktı.
Bu rakam Şubat 2011'deki 237.9 puan rekorunun altında seyretse de, hâlen daha 2007-2008'deki gıda fiyatları krizindeki seviyelerinin üzerinde seyrediyor.
Fiyatlar endişe kaynağı
Gıda krizinin o zamandan bu yana ortadan kalkmadığını belirten Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın sözcüsü Emilia Casella, fiyatların ciddi endişe kaynağı olduğunu söyledi.
FAO'nun kıdemli ekonomistlerinden ve tahıl analisti Abdolreza Abbassian, Reuters'e, gıda fiyatlarının bu yılın ilk yarısında daha artabileceğini, özellikle mısır ve soya fasülyesi fiyatlarında artış beklediklerini, bunun buğdayı da sıçratabileceğini anlattı.
Gıda fiyatları, enflasyon endişelerini de artıran petrol fiyatlarıyla oldukça bağlantılı. Gıda fiyatlarındaki yükselişinin diğer bir sebebi de arz sıkıntısı olarak öne çıkıyor.
ekofinans.com

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52