Fuarlarda talep yağıyor yatırımı artıracağız

Türkiye'de firmalara yabancı ilgisi yatırımlara da yansıyor. Sunar Grup yöneticisi Hüseyin Çomu, "Fuarlarda inanılmaz ilgi görüyoruz. 20 milyon dolarlık yatırımla üretimimizi 2.5 kat artıracağız" dedi.

Fuarlarda talep yağıyor yatırımı artıracağız
Türkiye'nin en büyük rafine bitkisel yağ üreticilerinden Sunar Grup'un Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çomu, son dönemde hem siyasi güç hem de ekonomik anlamda yaşanan büyümein yatırımlarını da artırdığını söyledi. İSO 500 listesine girerek büyük bir başarı sağlayan Elita markasının grup çatısı altında bulunduğunu kaydeden Çomu, "Ek bir yatırım planımız vardı uzun süredir. Ancak zamanlama konusunda bir kararımız yoktu. Son birkaç ay içinde katıldığımız fuarlarda Türk markası olmamız nedeniyle yabancı firmalar daha fazla ilgi göstermeye başladı. Avrupa'daki hemen hemen bütün ülkelerden sipariş almaya başlayınca geçen hafta düğmeye bastık ve 20 milyon dolarlık yatırım kararı aldık. Bir anlamda yelkenimiz rüzgârla doldu. Bize yönümüzü bulmak kalıyor" dedi. "YENİ KITAYA GİDİYORUZ"

Adana'da kurulu tesiste günlük 400 tonluk üretim yaptıklarını söyleyen Çomu, yeni yatırımla bunun 1.000 tona, yıllık üretimin de 360 bin tona çıkacağını belirtti. Kore'den Benin'e kadar 60 ülkeye ihracat yapan firmanın geçen yıl cirosu 200 milyon dolar. Bunun yüzde 35'ini ihracat oluşturuyor. 2012'nin 3'üncü çeyreğinde hizmete girecek yeni üretim alanları ile ciro 300 milyon dolara çıkacak. İhracatın payı ise yaklaşık yüzde 50'ye yani 150 milyon dolara ulaşacak. Çomu, "Özellikle son olarak Almanya'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyüğü olarak kabul edilen ANUGA fuarında Sunar markalı ürünler ilgi odağı oldu. Karşılaştığımız bu yoğun talep nedeniyle rafinasyon kapasitemizi artırma kararı verdik. 4 kıtaya üretim yaparken, Panamalı bir firmadan sipariş aldık ve Amerika kıtasına da açıldık. 60 ülkeye yaptığımız ihracatı yeni tesisle 100 ülkeye çıkaracağız" diye konuştu.

İTHALATI DÜŞÜRECEK

Rafine kapasite artırımının ardından yeni yatırımların da gündeme geleceğine dikkat çeken Hüseyin Çomu, şöyle devam etti. "Önümüzdeki dönemde tohum işleme kapasitesine yönelik yeni bir yatırımı devreye almayı planlıyoruz. Bu kapsamda tohum kırma kapasitesini artıracağız. Türkiye'nin ithal ettiği ürünler arasında ilk 10 kalem içerisinde yer alan bitkisel ham yağda dışa bağımlılığı azaltmak adına bu yatırımı da çok önemsiyoruz. Bir anlamda cari açıkla mücadele ediyoruz."

İSTİHDAM 700'E ÇIKIYOR

600 çalışanı bulunan Sunar Grup, bu yatırımla istihdam sayısını da 700'e çıkaracak. Grubun paketleme alanında ödül aldıklarını da dile getiren Çomu, "Her yıl düzenlenen Birleşmiş Milletler Gıda Günü'nde FAO Madalyası'nı Tarım ve Gıda Bakanı Mehdi Eker'den aldık" dedi.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52