Türkiye’de obezite giderek artıyor!

Türkiye'de tüm yetişkin bireylerde obezite görülme sıklığı yüzde 30, hafif şişmanlık görülme sıklığı yüzde 34, morbid obezite görülme sıklığı ise yüzde 3 civarında.

Türkiye’de obezite giderek artıyor!
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, obezitenin tehlikeleri ve toplum sağlığı merkezlerinde verilen danışmanlık hizmetlerine ilişkin bilgi verdi. Yetersiz ve dengesiz beslenme durumlarında vücudun büyüme, gelişme ve normal çalışmasında aksaklıklar olacağına işaret eden Kemik, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğunu kaydetti.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin B1 vitamini yetersizliğine bağlı görülen beriberi, B vitamini eksikliğine bağlı görülen pellegra, C vitamini yetersizliğine bağlı görülen skorbüt, bebek ve çocuklarda aşırı zayıflama ile karakterize marasmus ve D vitamini yetersizliğine bağlı görülen raşitizm gibi birçok hastalığın doğrudan sebebi olduğunu ifade eden Kemik, kızamık, boğmaca, verem, ishal gibi birçok hastalığın da kolay yerleşmesinde ve ağır seyretmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekti. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin insanın çalışma, planlama ve yaratma yeteneğini düşürdüğünü dile getiren Kemik, “Beslenme, açlık duygusunu bastırmak ya da canın çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Ekmek ve şekerli çayla açlık duygusu bastırılabilir ya da sabah pastırmalı yumurta, öğle biftek, akşam pirzola yiyen kişiye ‘ne kadar iyi besleniyor’ diye özenti duyulabilir. Bilimsel açıdan bunların hiçbiri beslenmeyi tanımlamaz. Beslenme insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Bu ögelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden fazla ya da az alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur” ifadelerini kullandı.

Tüm dünyada obezite prevalansının 1980-2008 arasında ikiye katlandığının altını çizen Kemik, şöyle devam etti: “Obezite, Avrupa bölgesinde sağlık harcamalarının yüzde 2-8’inden ve ölümlerin yüzde 10-13’ünden sorumlu olmaktadır. Aşırı beslenmeye bağlı olarak obezite ülkemizde de sık görülmeye başlamıştır. Tüm yetişkin bireylerde obezite görülme sıklığı yüzde 30,3, hafif şişmanlık görülme sıklığı yüzde 34,6, morbid obezite görülme sıklığı ise yüzde 2.9’dur.”

Türkiye’de obezite ile mücadele edebilmek için Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından 9 Temmuz 2013’te toplum sağlığı merkezlerinde Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlığı Hizmetleri Birimi kurulduğunu bildiren Kemik, “Birimlere aile hekimleri tarafından kan tahlillerini yaptıran ve Bakanlık tarafından algoritmaya uygun olan (obeziteye bağlı kronik hastalığı, Tip2 DM, Uyku apnesi ve genetik rahatsızlığı olmayan) hastalara diyetisyen, sağlık memuru, hemşire ve ebe eşliğinde danışmanlık hizmeti verilmektedir. Verilen hizmet ücretsiz olup tüm halkımızı Toplum Sağlığı Merkezi’nde açılan Sağlıklı Beslenme Ve Obezite Danışmanlığı Hizmetleri Birimi’ne bekliyoruz” dedi.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2014, 18:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52