Protein eksikliği sağlığı tehdit ediyor

Büyüme çağındaki çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açan yetersiz beslenme, psikolojik ve sosyal gelişimi de olumsuz etkiliyor.

Protein eksikliği sağlığı tehdit ediyor
Özellikle büyüme için önem taşıyan vitaminler, proteinler ve mineraller gibi besin öğelerinin alımındaki eksiklik nedeniyle ortaya çıkan yetersiz beslenme ve enfeksiyonların büyümenin geri kalmasına neden olduğunu belirten Teksüt Beslenme Danışmanı Pınar Aksoy, yetersiz beslenen çocuklarda dikkat eksikliği, geç öğrenme ve kavrama güçlüğünün olabileceğini söyledi.

En fazla görülen yetersiz beslenme çeşidinin ise protein eksikliği olduğunu bildiren Aksoy, çocukların proteine ulaşmasının en kısa ve en kolay yolunın süt ve süt ürünleri tüketmeleri olduğunun altını çizdi. Çocukları protein eksikliğinden korumak için sabah ve akşamüstü kahvaltılarında şekersiz sütün yanında, çok tahıllı ekmeklerin üzerine sürülmüş krem peynirle kolay, sağlıklı ve basit bir çözüm oluşturulabileceğini ifade eden Teksüt Beslenme Danışmanı Aksoy, şunları kaydetti:
“Özellikle 5-6 yaşındaki çocukların kolay kullanabileceği, onlara zarar vermeyecek şekilde tasarlanmış bir kahvaltı bıçağı ile kendi krem peynirli ekmeklerini hazırlamaları özgüvenlerinin gelişmesine de dolaylı yoldan yarar sağlar. Pek çok çocuk sulu yemek tüketirken ekmek yemek istemez. Sulu yemeklerin yanında ince kesilmiş tam tahıllı ekmeğin üzerine krem peynir sürülürse, çocuk hem ihtiyacı olan protein ve kalsiyumu almış olur hem de ekmek yemeyen çocukların anneleri mutlu olur.”

Çocukların pek çok konuda olduğu gibi beslenmede de annenin ve babanın beslenme alışkanlıklarını benimsediğini vurgulayan Aksoy, anne-babanın sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesinin bu doğrultuda büyük önem taşıdığını söyledi.

Protein ve kalsiyum açısından eksik beslenen okul çocuklarında, kol-bacak kırıklarının sık görüldüğünü belirten Aksoy, “Bu kırıklara engel olmanın en güzel yolu süt ve süt ürünleri tüketimini artırmaktır. Birçok araştırma, sütün ve süt ürünlerinin, özellikle peynirin kemik yoğunluğunu artırdığını ispatlamıştır. Ne kadar düzenli ve yeterli süt ürünleri tüketilirse, o oranda daha az kırık ve daha düşük kemik erimesi riski oluşur.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 09:50

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52