Sağlıklı beslenmede renklerin anlamı

Çalışan kadınların iş yoğunluğu sebebiyle öğünlere dikkat etmeden beslenmesi, sağlık açısından risk taşıyor. Uzmanlar ise, beslenmede sağlığın renklerine dikkat çekiyor.

Sağlıklı beslenmede renklerin anlamı
GIDAVİTRİNİ - Çalışan kadınlar, ev işleri, trafik ve iş hayatında koşuştururken beslenmeyi unutabiliyor ve erkeklere göre çok daha fazla zorlanıyor. Uzmanlar ise bu koşuşturmada dengeli beslenmenin metabolizmayı hızlandırdığını söylüyor. Kadınların dengeli beslenmesi için hazırlanan püf noktalar kadınların günlük alması gereken enerji ihtiyacını karşılıyor.
Dünyada birçok insan yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda oluşan hastalıklarla mücadele ediyor. Aynı zamanda aşırı ve dengesiz beslenme de obezite riskini artırıyor. Çalışan kadınların iş yoğunluğu sebebiyle yemeğe zaman ayıramaması ve öğünlere dikkat etmeden beslenmesi, sağlık açısından risk taşıyor. “Sabah kahvaltısı öğün atlamadan mutlaka yapılmalı.” diyen ISS Catering Genel Müdürü Ahmet Zeytinoğlu; “Kemik sağlığı için kalsiyum yönünden zengin gıdalar tüketilmelidir. Özellikle süt, peynir, yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.  ISS olarak hizmet verdiğimiz firmalara besin değerlerine dikkat ederek menüler oluşturuyoruz. Her çeşit sebze ve et ürünleri yemeklerinin servis edilmesiyle, daha kontrollü ve sağlıklı bir öğün geçirilmesini sağlıyoruz. İhmal edilen tatlı ve meyve ihtiyaçları da bu sayede giderilmiş oluyor.  Bizler de sağlıklı beslenmenin çalışma hayatında da ne kadar önem taşıdığını biliyoruz ve buna göre hizmet sağlıyoruz.” açıklamalarında bulunuyor.
Öğünlere ve dengeli beslenmeye verilen önem kadar hijyen kurallarına uygun gıdalar tüketmek de çok önemlidir.  Çiğ sebze ya da bol suyla yıkanmayan meyveler birçok hastalıklara davetiye çıkarıyor.
  
“Benim Tabağım” konsepti besinlerin sınıflandırılmasını ve doğru yiyecek tercihlerinin yapılmasını hedefler. Bu konseptte, neredeyse eşit oranda dört parçaya ayrılmış olarak; proteinli besinler, sebzeler, meyveler ve tahıllar bölümlerinin bulunduğu bir tabak grafiği kullanılıyor. Tabağın yanında ise süt ürünlerini temsil eden bir bardak bulunuyor.
Tahıllar: Tam tahıllar ve işlenmiş tahıllar olarak iki gruba ayrılır. Günlük tahıl tüketiminin en az yarısını tam tahıllar oluşturmalıdır. Vücuda gerekli enerjinin büyük bir kısmını sağlayarak tokluk hissi verir.
Sebzeler: Sebzelerin büyük bölümünün düşük yağ içerikli ve az kalorili olması kilo kontrolü için büyük önem taşır. Özellikle diyet lifi, vitamin A, vitamin C, folik asit ve potasyum açısından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Meyveler: Yüksek oranda diyet lifi içeren meyvelerin tüketimi kalp hastalıkları, obezite ve tip-2 diyabet riskini azaltır. Enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Süt ürünleri: Süt ve sütten yapılan tüm besinler (ayran, cacık, yoğurt, peynir, sütlü tatlılar) bu gruptadır. Süt ürünlerinin tüketilmesi özellikle kemik ve eklem sağlığını geliştirir. Yağsız veya düşük yağlı süt ürünlerinden tercih edilmelidir.
Proteinli besinler: Et, tavuk, deniz ürünleri, kurubaklagiller, yumurta, işlenmiş soya ürünleri, kuruyemişler bu grupta bulunur. Et ve tavuk yağsız olanlarından tercih edilmelidir. B vitaminleri, vitamin E, demir, çinko ve magnezyum açısından çok zengindir. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014, 15:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52