Starbucks'a 30 milyon vergi cezası

AB Komisyonu Starbucks'a Hollanda, Haziran 2014’te başlattığı soruşturma sonucunda vergi kolaylıklarının yasadışı olduğuna karar verdi.

Starbucks'a 30 milyon vergi cezası
ABD’li kahve zinciri Starbucks’a Hollanda tarafından sağlanan vergi kolaylıkları suya düştü. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Haziran 2014’te başlattığı soruşturma sonucunda bu vergi kolaylıklarının yasadışı olduğuna karar verdi. Komisyon Hollanda ve Lüksemburg’un ‘adil olmayan rekabet şartlarını ortadan kaldırmak’ için toplanmayan vergileri bu firmalardan almasını istedi. 20-30 milyon Euro’ya denk gelen bu verginin tam miktarı komisyonun belirlediği metotlar çerçevesinde yapılacak yeni vergilendirme ile netleşecek.

20 KAT FAZLA VERGİ ÖDEYECEKTİ
Komisyona göre Hollanda ile yaptığı anlaşma sayesinde Starbucks, 20 ila 30 milyon Euro arasında daha az vergi ödedi. 2014 yılında Starbucks’ın hollanda birimi 600 bin Euro’dan, Fiat’ın Lüksemburg birimi ise 400 bin Euro’dan daha az vergi ödedi. Komisyonun hesabına göre Chrysler’ın normal koşullarda bu rakamın 20 katını ödemesi gerekiyordu. Komisyon Starbucks’ın kârını yurtdışına aktarmasına olanak tanıyan transfer düzenlemelerini eleştirdi, Fiat’ın da düşük kâr tahminleri üzerinden vergi ödediğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl uluslararası şirketlerin yasal boşlukları kullanarak Lüksemburg üzerinden milyarlarca Euro vergi kaçırdığı belirlenmişti. Lüksemburg Leaks olarak bilinen skandala 340 küresel şirketin adı karışmıştı. AB Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, kararın gelecekte vergi kaçırma olaylarını önleyebileceğini öngördü. habertürk.com

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2015, 10:27

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52