Ateşbaz'ın mirası dünyaya tanıtılıyor

Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültür Ödülleri kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan AHMD Başkanı Şahin, Mevlevilikte mutfağın pişmek anlamına geldiğini söyledi.

Ateşbaz'ın mirası dünyaya tanıtılıyor
Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği organizasyonu ile Mevlana’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya; Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin katıldı.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan’ın Ateşbaz-ı Veli’nin yaşamı ve etkinliğe ilişkin detayları konu alan sunumu ile başlayan toplantıda konuşan Konya Valisi Muamer Erol, “Şeb-i Arus törenleri, Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali, Uluslararası Dünya İnançları Fotoğraf Yarışması gibi inşallah bu etkinliğimiz de Konya’nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı, yüzünün akıyla da geliştirerek, güzelleştirerek gerçekleştirdiği etkinlikler arasında yerini alacak. Etkinliği güzelleştirmek, geliştirmek bizim elimizde. Gayretimiz, emeğimiz inşallah hep beraber olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Mevlevilik'te mutfak 'pişmek' demek
Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı, Mevlana'nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli'nin dergahtaki mertebesi ve itibarının, mutfağın Mevlevilik'teki önemini gösterdiğini anlattı.

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, "Mevlevilik'te mutfak 'pişmek' demektir. Oradaki yemek pişirme hadisesinden, Mevlana'nın 'Koruk bile zamanla helva olur' sözünden anladığımız gibi, ustalar, kalfalar ve çırakların yemek pişirirken kendilerini de pişirdiklerini anlıyoruz" dedi.

Mevlana'nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli'nin dergahtaki mertebesi ve itibarının, mutfağın Mevlevilik'teki önemini gösterdiğini anlatan Şahin, "Mevlevilik'te mutfak 'pişmek' demektir" ifadesini kullandı.
Şahin, "Oradaki yemek pişirme hadisesinden, Mevlana'nın 'Koruk bile zamanla helva olur' sözünden anladığımız gibi, yemeği pişiren ustalar, kalfalar ve çırakların sadece yemek pişirmediğini, bunu yaparken kendilerini de pişirdiklerini anlıyoruz" diye konuştu.

Kısa vadede büyük mertebelere ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Şahin, "Mevlevi dergahları ve çilehanelerde belli mertebelere gelmek için çok zaman, meşakkat, emek ve çaba gerektiğini öğreniyoruz. Yani burada işaret edilen şey gayet açık. Yemeğe gösterdiğiniz ehemmiyet ve çaba, sizin sabrınızı, emeğinizi, yemeğin süresini de ayarlıyor" dedi.

Bir deryaya düştüğünüzü anlıyorsunuz
Şahin, henüz mutfak kültürünün tam bilinmediği bir dönemde Mevlana'nın, Ateşbaz-ı Veli'yi el üstünde tuttuğunu dile getirdi. Ateşbaz-ı Veli'nin vefatından sonra kendisi için türbe yapıldığını belirten Şahin, "Ateşbaz-ı Veli'ye baktığımız zaman hakikaten büyük bir deryaya düştüğünüzü anlıyorsunuz" diye konuştu.

Bu değerin sadece Türkiye tarafından bilinmesinin yeterli olmadığını kaydeden Şahin, etkinliği de Ateşbaz-ı Veli'yi tüm dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Seçici kurulun, ödüle layık görülenler konusunda titiz bir çalışma yaptığına işaret eden Şahin, "Valilik, Büyükşehir ve Meram belediyeleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, üniversitelerimiz, bu anlamda bize çok büyük destek verdi. Konya bu anlamda Türkiye'deki en büyük mutfak organizasyonlarından birine ev sahipliği yapacak" dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2015, 12:15

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52