AVM'ler 115 milyar lira ciro bekliyor

Sayıları 360'a yaklaşan alış veriş merkezleri, yeni yıldan hayli umutlu. AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM'lerin cirosunun bu yıl 115 milyar liraya çıkmasını beklediklerini söyledi.

AVM'ler 115 milyar lira ciro bekliyor


Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, sayıları 388'e ulaşan AVM'lerin cirosunun bu yıl 115 milyar liraya çıkmasının beklendiğini söyledi.
 
İnsanların tüketim alışkanlıklarını değiştirip yeni bir kültür oluşturan AVM yatırımları her geçen gün artıyor.
 
Birçok ihtiyacı bir arada sunduğu için tüketicilere cazip gelen AVM'ler, ziyaretçilerine, alışveriş yapmanın dışında eğlence ve kültürel etkinlikler gibi farklı seçenekler de sunuyor. AVM'ler, özellikle hafta sonları şehirlerin çekim merkezi haline geliyor.
 
AYD Başkanı Belgü, perakendecilerle yatırımcılar arasında köprü oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.
 
Türkiye'de AVM sayısının 358'e ulaştığını vurgulayan Belgü, "Önümüzdeki 2 yıl içerisinde 40 alışveriş merkezi daha açılması planlanıyor. Sektörde şu anda 400 bin çalışanımız var. En fazla AVM de Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul'da bulunuyor. Bu kentteki AVM sayısı 100'ü aştı. İstanbul'u, Ankara, İzmir ve Antalya izliyor" dedi.
 
AVM olmayan iller azalıyor
Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bingöl, Burdur, Çorum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Kilis, Muş, Niğde, Rize, Sinop, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Yozgat'ta AVM bulunmadığına dikkati çeken Belgü, sektördeki yatırımın 15 milyar doları yabancı olmak üzere 55 milyar dolara çıktığını kaydetti.
 
Geçen seneyi yaklaşık 95 milyar lira ciroyla kapattıklarını belirten Belgü, "Sayıları 358'e ulaşan AVM'lerin cirosunun bu yıl 115 milyar liraya çıkmasını bekliyoruz. Her sene yüzde 20-25 oranında artıştan bahsediyoruz. Baktığınız zaman bu çok büyük bir rakam. Metrekare verimlilikleri de keza öyle artıyor. 2015'teki büyüme yüzde 17-18 civarındaydı. Bu da enflasyonun çok üzerinde bir rakam. Dolayısıyla sektör hızla büyümeye devam ediyor" diye konuştu.
 
Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım
Belgü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yatırım planlandığını ancak olayların sona ermesini beklediklerini söyledi.
 
Belgü, "Geçen döneme kadar ciddi bir istek vardı ama ne yazık ki orası çok karışık vaziyette. O yüzden yatırımcı, bölgeye yatırım yaparken iki kere düşünmek zorunda kalıyor. Diyarbakır'da bir AVM'miz var. İnşallah oradaki problemler çözümlenir. Doğu ve Güneydoğu'da da AVM'lerin kurulması, bölgenin ilerlemesi, sosyalleşmesi için çok önemli bir adım olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Belgü, AVM açılan bir kentte, ekonomik ve sosyal açıdan ciddi hareketlilik yaşandığına dikkati çekti.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2016, 15:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52