banner50

banner52

24 Kasım 2020 Salı

Gıdalardan koronavirüs bulaşır mı?

Kasap Köfte denetim kurbanı olmasın

Et-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, 'kasap köfte' düzenlemesinin hayata geçirilebilmesi için daha etkin denetim ve bilinçli tüketim gerektiğini söyledi.

banner46
04 Ocak 2016 Pazartesi 14:09
Kasap Köfte denetim kurbanı olmasın


Gıdavitrini - Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (Et-Bir) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum süreci çerçevesinde, et ürünlerinde önemli adımlar atıldığına dikkat çekti. Bılıkçı, kamuoyunda “kasap köfte” olarak bilinen endüstri dışı üretilen et ürünlerine ilişkin düzenlemenin de “sektör ve tüketiciler” açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Et ürünlerinde uygulamalar düzenlemelerin gerisinde kalıyor
Et ürünlerinde üretiminden, tüketimine kadar tüm sürecin Avrupa Birliği standartlarındaki düzenlemeler ile kontrol altına alındığına dikkat çeken Et-Bir, uygulamada da aynı adımların atılabilmesi için etkin denetim ve bilinçli tüketim gerektiğine dikkat çekiyor. 

“Kasap köfte düzenlemesi” ile sektör ve tüketiciler açısından “sağlıklı” bir adım atıldığının altını çizen Bılıkçı, “Ancak, düzenlemenin hayata geçirilebilmesi için daha etkin denetim ve bilinçli tüketim gerekiyor; düzenlemenin bu iki ayağı sağlam basmadıkça, sağlıklı bir piyasadan ve toplumdan söz edebilmemiz maalesef zor” dedi ve ekledi:
“Biz Et-Bir olarak herkesin yapması gereken işler olduğunu düşünüyoruz. Bu kadar sanayi üretim yapıyor, ona göre laboratuvarımızı hazırlamışız, ona göre birçok gıda mühendisi ve veteriner çalıştırıyoruz. Ona göre hijyen şartlarını oluşturuyoruz. Ona göre birçok izinler alıyoruz. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) belgelerimiz var ve denetimlere tabiyiz. Kasapta üretilen et ürünlerinin (salam, sosis, sucuk veya köfte) kendi bünyelerinde sağlıklı mı sağlıksız mı olduğuna dair hiçbir tahlil yapılmıyor. Avrupa Birliği’ne uyum süreci devam ettiği için bunların yapılması ve hazırlanması yasaklandı; ancak, henüz uygulamada önemli bir adımın atılamadığını düşünüyorum.”

Düzenlemenin yapılmasına karşın, et ürünleri piyasasında önemli bir değişiklik yaşanmadığını belirten Balıkçı, “Çok caydırıcı denetimler yapıldığını görmüyoruz. Çünkü kasaplarda satılan bu ürünler genellikle etiketsiz ürünlerdir. Herhangi bir denetim yapıldığı zaman bu ürünler toplanıp imha ediliyor. Denetim yapılmıyor diyemeyiz. Ama bunun uygulanabilir olması için halkın da bilinçlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde yapılan tüm düzenlemelerde olduğu gibi, et ürünlerinde de uygulamanın önemli olduğuna işaret eden Bılıkçı, bunun tam olarak sağlanabilmesi için, tüketicinin de bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle anlattı:
“Satılan ürünlerin üzerinde etiket, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üretim izin belgesi numarası olması gereklidir. Çünkü bu belge olmadan üretim yapılması yasaktır. Her bir işletmeye verilen üretim izin belgesi numarası var. Bu numaranın mutlaka etiketin üstünde yazması gerekiyor. Üretim tarihi, nerede üretildiği, son kullanma tarihi ve bakanlığın verdiği üretim izin numarası mutlaka etiketin üzerinde yazmalıdır. Halkımızın bu etiketin var olup olmadığına bakması gerekir. Buna göre bilinçli bir tüketim gerçekleştirilir. Çünkü nerede, ne şartlarda üretildiği, sağlıklı mı sağlıksız mı hiçbir denetimden geçmemiş ürünler halkımızın sağlığı açısından tüketilmemelidir.”

Tüketiciyi bilinçlendirmek gerekiyor
Et ürünlerinde sağlıklı tüketim için “kamu spotları”nın da kullanılmasını isteyen Bılıkçı, “Bu konu halka aktarılmalı ve bir bilinçlendirme yapılmalıdır. Bu konuda da açıkta satılan ürünlerin hala devam ettiğini halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyeceğiz” dedi ve şöyle devam etti:
“Kasapta satılan bir ürünün üstünde etiketi yok ise, üretim tarihi, son kullanma tarihi ve devletin verdiği izin numarası yok ise bu ürünün tüketiciler tarafından alınmaması gerekir. Çünkü bu ürünlerin nerede ve hangi şartlarda üretildiği belli değil. Kasaplardan alın demek doğru bir söylem değildir. Tam tersine kamuoyunun; bakanlığın onayladığı, üstünde etiketi olan, düzgün bir denetimden geçmiş firmalara doğru yönlendirilmesi lazım. Biz bu konuda sürekli olarak bakanlık ile görüşüyoruz. İnsanların bilinçlenmesi gerekiyor. Bizler elimizden geldiği kadar bilinçlendirmeye çalışmalıyız. Yalnız bilinçlendirirsek bile bazı insanların ekonomik şartlarından dolayı fiyatı uygun ürünü tercih ettiğini görebiliriz.”

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20