Hayvan hırsızlığı tavan yaptı!

Son yıllarda et fiyatlarındaki önlenemez artış hayvan hırsızlarının iştahını kabarttı. Besiciler sadece Bursa'da 1 milyon lira zarara neden olan hırsızlığın sigorta kapsamına alınmasını istiyor.

Hayvan hırsızlığı tavan yaptı!
Son yıllarda et fiyatlarındaki önlenemez artış hayvan hırsızlarının iştahını kabarttı. Dana eti 30 lirayı koyun pirzolanın kilosu ise 50 lirayı aşınca hayvan hırsızlığı tavan yaptı. Hayvan hırsızlarına karşı güvenlik güçleri operasyon üstüne operasyon düzenlerken hayvan üreticileri yasal düzenleme istiyor. Besiciler ‘caydırıcı’ olması açısından hayvan hırsızlığının cezalarının arttırılmasını ve hayvan hırsızlığının sigorta kapsamına alınmasını istiyor. Bu konuda en çarpıcı açıklama Bursa Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Başkanı Yıldırım Oran’dan geldi. Bursa’da son bir yılda çalınan koyunların piyasa değerinin 1 milyon TL’yi aştığını belirten Yıldırım Oran, “Et fiyatlarının artmasıyla hırsızlık da arttı. Hükümetimizden yasal düzenleme istiyoruz” dedi. Hayvan hırsızlıklarının çözümü için TBMM’de yasal düzenleme gerektiğine dikkat çeken Oran, sigorta şirketlerinin küçükbaş hayvanları arazideki güvenlik önlemleri yetersiz olduğu için sigorta yapmadığını da söyledi.

Besicinin en büyük sıkıntısı

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Radikal’e yaptığı açıklamada, hayvan hırsızlığının her dönem olduğunu belirterek, “Besi tesisleri olsun, küçükbaş hayvanın konakladığı yerler biraz gözden ırak yerlerdir. Kötü niyetli insanlar da bunu fırsat biliyor. Bir de kolay paraya çevrilen bir şeydir” dedi. Yalçındağ, besicilerin en büyük sıkıntısının hayvan hırsızlığı olduğunu kaydederken, son dönem de hırsızlıkların arttığına dikkat çekti.

Hayvan hırsızlığı sigortada kapsam dışı

Devlet destekli hayvan hayat sigortasına göre, hırsızlık, kaybolma ve değiştirme halleri sigorta teminatının dışında. Ayrıca, “yarış, oyun veya mukavemet denemelerinden meydana gelen ölümler, itlaflar ve mecburi kesimler”, “sigortalanacak sığırlara mıknatıs yutturulmaması durumunda, RPT ve buna bağlı hastalıklar”, “teknik şartlarda belirtilen aşı programındaki aşıların yaptırılmaması, karantina tedbirlerine uyulmaması ve tedbirlerin alınmaması sonucu meydana gelebilecek hastalıklar sonucu ölümler, itlaflar ve mecburi kesimler” sigorta kapsamı dışında.

Sorun Meclis’e taşındı

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Büyükataman, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte koyun hırsızlığının arttığını ve birçok koyun yetiştiricisinin büyük zarar gördüğünü belirtti. Bakan Eker ise bakanlığın Damızlık Koyun Yetiştiriciliği Projeleri çerçevesinde teslim edilen damızlık koyun ve koçlara yüklenici tarafından bütün risklere karşı bir yıl süreli Hayvan Hayat Sigortası yaptırıldığını belirtti.

Rifat Başaran – Radikal

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52