Van kahvaltısı dünyayı büyülüyor

Kendine özgü lezzetleriyle ünü dünyaya yayılan Van'ın emsalsiz kahvaltı sofrası damak tutkunlarını büyülemeye devam ediyor.

Van kahvaltısı dünyayı büyülüyor
Van’lılar için yüzyıllardan beri süregelen kahvaltı kültürü bir geleneğe dönüşmüş durumda. Bu sofranın en göze çarpan yöresel lezzeti kavurması, otlu peyniri, balı, kaymağı, cacığı, mısır unu ve cevizden yapılan Van çöreği, murtuğası ve kavut'u… 

Kahvaltısıyla meşhur olan Van, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri kendine hayran bırakıyor. Son yıllarda ünü yayılan Van kahvaltısını tatmak için gelen turistler, Van'da gastronomi turizminini canlandırmış oldu. Fransa'dan Van'a gelen Lucia Petit, Van'ın tarihini ve kahvaltısını çok beğendiğini belirterek, "Van kahvaltısı mükemmel, kendi ülkemden daha farklı daha güzel tatlar var burada" diye belirtti.

Fransa'da politika okuyan ve Van'ın lezzetlerinin tatmak için gelen Melguri Leroy, "Doğu bölgesinin tarihi yerleri olsun buradaki insanların sıcaklığını, gelenek göreneklerini, doğa güzelliklerini görmeye geldim" şeklinde belirtti.

1946 yılından beri bu işi yaptıklarını bildiren Kahvaltı Salonu'nun sahibi Kenan Coşkun, amaçlarının yeni nesillere kültür ve geleneklerini aktarmak olduğunu söyledi. Kahvaltı kültürünün yıllar öncesine dayandığını dile getiren Kenan, "Bizim atalarımız köyden şehre geldiklerinde sabah saatlerinde bir kahvede buluşurlarmış, her biri evinden tandır ekmeyi, otlu peynir, yoğurt getirmiş ve bu artık yavaş yavaş kültür haline gelmiş" dedi.

Otlu Peynir ve Ceviz Reçeli liste başı
Son olarak kahvaltıda kullandıkları ürünleri tanıtan Kenan, "Otlu peynir Van bölgesine has bir peynirdir. Otlar dağdan toplanır, için de sirmo, kekik gibi otlar bulunur. Kavut da buğdayın değirmende öğütülmüş hali, yağda hafif kavurduktan sonra az tereyağıyla tadını güzelleştiriyoruz. Kara kovan balı da bu yöreye ait özellikle Çatak ve Bahçesaray bölgesinde oluşan bir bal türüdür. Şeker hastaları da rahatlıkla kullanabilir, şeker oranı sıfırdır. Halk tarafından çok beğenilen ceviz reçelini, cevizler yaşken toplarız ve ince bir şekilde kabuğunu soyarız, 20 gün boyunca suyunu değiştirerek suda bekletiriz. 20 gün sonra 3-4 saat kireç kaymağında bekletiriz. Daha sonra temizlenene kadar yıkarız ve kaynamaya bırakırız. Daha sonra şerbetini hazırlayıp ceviz reçelini ortaya çıkarıyoruz" şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2014, 14:53

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52