4 yumurtanın biri Afyon'dan

Türkiye yumurta borsanını belirleyen Afyonkarahisar'ın, yumurta ihracatının da yüzde 26'sını tek başına yaptığı açıklandı.

4 yumurtanın biri Afyon'dan
Afyonkarahisar’da, yılda 100 bin tonun üzerinde yumurta üretiliyor. Üretimin önemli bir kısmı yurt dışına gönderiliyor. Eskiden ferdi olarak çalışan ve pazarda ayaktakalma mücadelesi veren firmalar, 2005 yılındanitibaren bir araya gelerek sektörde güç birliği yapmaya başladı.

25 yumurta üreticisinin 7 yıl önce bir arayagelerek kurduğu Afyon Yumurta, sektörde en fazla ihracatyapan firma olmayı başardı. Afyon Yumurta, teknolojiyi de yakından takip ederek, fabrikasına kurduğu otomasyon sistemiyle yumurtaları el değmeden paketlere yerleştiriyor. Bunun dışında yine günlük üretilen yumurtalar Hollanda'dan ithal edilen tasnifleme makineleriyle standart kontrolünden geçiyor. Gramajı uymayan, kirli ve kırıklık olanlar ayrılıyor. AfyonYumurta AŞ Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Libya, Dubai, Suriye, Ürdün ve bir Afrika ülkesi olan Angola'ya ihracat yapıyor.

Afyon Yumurta AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Sait Evrenkaya, şirketin 7 bin 500 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 15 bin metrekare arazi üzerinde, 14 idari personel 118 çalışan işçisiyle faaliyetini sürdürdüğünü söyledi. Evrenkaya, şirketin ihracatının yanı sıra ulusal market zincirlerinde halkın damak tadına hitap ettiğini, iç piyasa sektöründe aranan ve tercih edilen marka olmayı kendine hedef edindiğini dile getirdi.
Hisar Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Pekin de Afyonkarahisar'ın Türkiye yumurta borsanını belirlediğini belirterek, ülke genelinde 351 milyon dolarlık ihracatın 91 milyon dolarını Afyonkarahisar'lı yumurtacıların yaptığını belirtti.

Yumurta ihracatının yüzde 26'sını tek başına yapıyor
Afyonkarahisar, Türkiye yumurta ihracatının yüzde 26'sını tek başına yapıyor. Irak, üreticiler için en büyük pazar durumunda. Türkiye'den haftalık Irak'a giden 260 tır yumurtanın 60 tırını Afyonkarahisar gönderiyor. Yumurta üreticileri, Irak dışında az miktarda da olsa Suriye, İran, Azerbaycan, Mısır, Libya, İsrail'e ihracat yapıyor. Sektörde şirketleşerek güç birliği yapan üreticiler, kurdukları modern entegre tesislerde üretim ve paketleme yaparak ürünlerini yurt dışına ihraç ediyor.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2014, 13:47

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52