Maraş biberi seralarda güçlenecek

Kahramanmaraş’ta kırmızıbiber yetiştiricileri artık yılın her ayında üretim yapabilecekleri kapalı alan seralarına TKDK sayesinde sahip oluyorlar.

Maraş biberi seralarda güçlenecek
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) tıbbi ve aromatik özelliği olan bitkilerin ekilmesi ya da toplanmasını takiben işlenmesi ve pazarlanması alanında verdiği hibe desteği daha da genişleyerek kapalı sera alanlarında da üretimi destekleyecek.

TKDK yeni bir açılım yaparak tıbbi aromatik özelliği olan bitkilerin ekilmesi ya da toplanması ve akabinde işlenmesi ve pazarlanması konusunda yatırımcıların önündeki tüm engelleri kaldırarak 10 dönüme kadar olan kapalı sera alanlarında yatırım imkânı sağlıyor.

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş’ta kırmızıbiber yetiştiricileri artık ürün yetiştirirken mevsimini beklemeden faaliyetlerini yılın her ayında yapabilecekleri kapalı alan seralarına TKDK sayesinde sahip olabilirler. Bu amaçla cam, uzun ömürlü plastik ve diğer malzemelerden yapılacak seraları için kurumumuzdan hibe desteği alabileceklerdir. Ayrıca seralar için otomasyon sistemi, ısıtma sistemi, ilaçlama-sulama sistemi, gölgeleme sistemi, fan-pad sistemi, havalandırma fanı, ışık cihazı ve gübre tankı gibi her türlü araç ve gereçlerin satın alınması durumunda hibeden istifade edebileceklerdir.” dedi.

Uslu ayrıca, “Kurumumuzun yayınladığı tıbbi aromatik bitki listesi 50'den fazla bitki çeşidini ihtiva etmektedir. Bunların tamamı için seracılık yapmak mümkündür. Seracılık alanındaki yatırımlar KDV hariç 400 bin avroya kadar olabilir. Bu yatırım miktarının % 50'si yani 200 bin avrosu yatırım sonunda hibe olarak çiftçimize ödenecektir. Yatırımcılarımız ayrıca KDV'yi de ödemeyeceklerdir, muaf olacaklardır. İlimiz tarımının ve biber yetiştiriciliğin seracılıkla daha da gelişeceğini ümit ediyorum. 13. Başvuru Çağrı İlanına çıkmadan önce bu alanda yatırım yapmak isteyen yetiştiricilerimizin proje hazırlıklarını şimdiden başlatmaları çok önemlidir. İl koordinatörlüğümüz yardım masası ve uzmanlarımız bu konuda ellerinden gelen desteği vereceklerdir. Yatırımcılarımızın muhakkak bize ulaşmasını ve konu hakkında bilgi almalarını tavsiye ediyorum.  Bu alanda doğru hazırlanmış tüm projelerin hibe desteğinden istifade etmesinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Seracılık sayesinde çiftçiler birim alandan daha fazla ürün elde etme imkânı bulacaklar. Aynı zamanda bilhassa modern sulama sistemleri bilimsel gübreleme yöntemleri ile hastalıklardan ari, kuruma riski az kırmızıbiber üretme imkânı bulmuş olacaklar.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2014, 19:36

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52