Başçiftlik beyazı bir ilk olacak

Türkiye'nin tescilli ilk beyaz patates çeşidi olarak “Başçiftlik beyazı” adıyla tescillenen patatesin hasadı 1 Ekim’de merasimler eşliğinde Tokat'ta yapılacak.

Başçiftlik beyazı bir ilk olacak




Türkiye'nin tescilli ilk beyaz patates çeşidi olarak “Başçiftlik beyazı” adıyla tescillenen patatesin hasadı 1 Ekim’de yapılacak. Başçiftlik Belediye Başkanı Murat Tuncel, yaklaşık 5 bin 241 da arazide 100 yıldır patates üretimi yapıldığını söyledi. Yıllık ortalama 7-8 bin ton civarı olan üretilen patatesin yüzde 90'ı ilçeye özgü Başçiftlik beyazı yüzde 10'unun ise sarı patates olarak bilinen klasik ticari patates cinsi olduğunu kaydetti. İlçeye özgü beyaz patates kendine has aroması ve tadı ile diğer patates cinslerinden ayrılmakta özellikle kızartma, közleme ve hamur işlerinde tercih edilmekte olduğunu ifade eden Başkan Tuncel, “Patatesimiz Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinde özellikle tercih edilmektedir. Üretici tarafından doğrudan satışı yapılan patatesin irilik ve kalitesine göre 2016 fiyatları 1,5 -2 TL arasında alıcı bulunmaktadır. Satış sorunu bulunmayan ilçemiz patatesi yüksek kalite ve aroması nedeniyle diğer patates çeşitlerinin yaklaşık 2 kat fiyatına alıcı bulmakta ve talepler hasat öncesinden başlamaktadır” dedi.


1 EKİM'DEKİ TÖRENLE BERABER HASADI YAPILACAK


Başkan Tuncel, Türkiye’de sadece Başçiftlik ilçesinde yetişen “Başçiftlik beyazı” patatesini farklı kılan en önemli özelliğinin yüksek rakımda toprak yapısında yetiştirilmesinde doğal tekniklerin kullanılması ve tohumluk olarak kullanılan babadan oğula aktarılan 100 Yıllık orijinal Başçiftlik beyazı tohumları olduğunu söyledi. İlçede ticari patatesi hasadına başladıklarının ifade eden Tuncel, 1 Ekim’de yapılacak olan toplu temel atma ve açılış programları çerçevesinde beyaz patates hasadının da yapılacağını söyledi.


Beyaz patatesle ilgili ilk çalışmaların 2007 yılında Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz tarafından başlanmış ve 2014 yılında tamamlanmış olduğu kaydedildi. Bu Çalışmaların tamamlanmasından sonra 2014 yılında çeşidi tescil etmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne müracaat edilmiş yapılan incelemeler sonucu 20 Nisan 2016 tarihinde “Başçiftlik beyazı” adıyla Türkiye’nin tescilli ilk beyaz patates çeşidi olarak tescil edilmiş olduğu bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2016, 10:15

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52