Vergi ayarı olumlu ama geç kalındı

Bakliyat başta olmak üzere gıda ürünlerinde yaşanan ani zamlar ortada kaldı. Herkes topu birbirine atıyor, olan tüketiciye oluyor.

Vergi ayarı olumlu ama geç kalındı

Tarım Ürünleri, Hububat, Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Hububat Bakliyat Meyve ve Kuruyemiş Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Dinçer Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı  Mehmet Tevfik Dinçer, bakliyatla ilgili gündemi değerlendirdi.
Gıdavitrini'ne açıklama yapan Dinçer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın fasulyede gümrük vergisi indirimi uygulamasının geç kalınmış bir uygulama olduğunu iddia etti. Vergi indirimi ve benzer tedbirlerin erken alınması durumunda bugün gelinen noktanın engellenebileceğini ifade eden Dinçer, "Gıda ve tarım politikalarının daha isabetli yönetilmesi gerekiyor. Bakliyat fiyatlarının esnekliği arz-talep dengesine bağlı. Ancak korkulacak bir durum yok" şeklinde konuştu.

Bakliyat ürünlerinde yaşanan fiyat dalgalanmalarını kuraklık, döviz kuru baskısı ve dolaşımda yaşanan engeller faktörleriyle açıklayan Dinçer, "Çevre faktörleri burada birincil sebep olabilir. Ancak, siz tarım ve gıdayı sağlıklı bir şekilde orta ve uzun vadede yönetirseniz, geçici olumsuzluklar sektörü ve tüketiciyi tedirgin etmeyecektir. Önemli olan bu sağlıklı yönetim anlayışının oturtulmasıdır" ifadelerini kullandı.

Spelükalif hareketlere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dinçer, "2014 Ramazan ayı geliyor, bu döneme karşın hazırlıklar yapıldı. Genel anlamda 2014 yılından umutluyum" dedi.

SPEKÜLASYON YAPILIYOR
Bu arada, sabah.com.tr'de yer alan habere göre, Tarım Ürünleri, Hububat, Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tevfik Dinçer, hububattaki fiyat artışının sebebini kuraklığa bağlayarak, "Türkiye'de çok fazla spekülasyon yapılıyor" dedi. En büyük üretici konumundaki Arjantin, Kanada ve ABD'de kuraklık nedeniyle fiyatların yüzde 50 arttığını dile getiren Dinçer, Türkiye'de de global artış, arz-talep dengesi, kur farkı, dolaşımdaki engeller gibi nedenlerle fiyatların arttığını söyledi. İçeride bu durumun fırsata çevrildiğini ima eden Dinçer, "En pahalı fasulye İspir. Bunun toptan fiyatı 10 TL. Markete 16 TL olarak yansımasının nedeni fırsattan istifadedir" dedi. Türkiye'de tüketilen pirincin yüzde 85'inin Osmancık olduğunu belirten Dinçer, "Buna benzer kalitedeki Amerika pirincinin fiyatı çok yükseldi. Osmancık pirinci ise daha kaliteli olmasına rağmen fiyatı ona paralel ilerliyor. Mercimek ve fasulyede de aynı durum söz konusu" diye konuştu.

Marketçi topu toptancıya attı
Biçen Marketleri Genel Müdürü İhsan Biçen ise fiyat artışlarının arz-talep dengesinden kaynaklandığını belirterek, şöyle konuştu: "Eğer bir spekülasyon varsa da bunu perakendeci değil büyük toptancı yapıyor. Perakendeci ürün fiyatlarıyla oynamıyor. Biz taze ürün sunmak zorundayız. Stok yapma imkânımız yok."

Hindistan'ın talep artışı etkiliyor
Gaziantep Ticaret Borsası Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu ise fiyatların artmasını dolar kurunun yükselmesi ve Hindistan'ın talep artışına gitmesine bağladı. Tiryakioğlu, Hindistan'ın yüklü alımının 1-2 gün önce olduğunu ve bunun borsadaki etkilerinin bir aya kadar yansıyacağını söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin müdahalede bulunduğunu ifade eden Tiryakioğlu, "Kuraklık devam ederse arpa, buğday, et, süt ve ekmek fiyatları da yükselebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 16:14

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52