Ustalık dönemi eserleri bunlar olmalı!

Başbakan Erdoğan uzun süredir merakla beklenen ve 'Türkiye'yi uçuracak' denilen yeni teşvik paketini açıkladı. Peki yeni pakette gıda ve tarım dünyası için neler var?

Ustalık dönemi eserleri bunlar olmalı!
Gıdavitrini - Yeni teşvik sistemini Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gıda ve tarım sektörüne yönelik teşvikler hakkında da bilgi verdi. Açıklamasında özellikle stratejik yatırım tabirini sıkça kullanan Başbakan Erdoğan, eğitim, enerji, bilişim ve sağlık sektörlerindeki yatırımlara vurgu yaptı. Başbakan’ın açıklamalarında gıda ve tarım dünyasının dört gözle beklediği ifadeler geniş yer bulamadı. Sektör, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın açıklamalarını beklemeye başladı.
Gıda ve tarım sektörünün beklentileri bir yana, açıklama anında yanında bulunan kurmayları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in bulunmaması, bu sektörlere yeterli önemin verilmemesi konusunda akıllarda soru işareti bıraktı!



2023 HEDEFLERİNİN STARTI VERİLDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sistemiyle yatırımcılara getirilen destekleri, ''KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği, KDV iadesi desteği'' olarak sıraladı.
''Hükümet olarak 2023 yılına ilişkin bazı çok önemli hedeflerimiz var'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle dedi:
''İnşallah Cumhuriyetimizin kuruluşun 100'üncü yıl dönümünde 2 trilyon dolar milli gelirle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. 12 Haziran seçimleri sonrasında bu hedefe yönelik idari yapıda bazı değişiklikler gerçekleştirdik.
Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat süreçlerinin, yani reel ekonominin eşgüdümünü sağlamak üzere kurumsal altyapıyı oluşturduk ve bu amaçla Ekonomi Bakanlığı'nı tesis ettik.''



TARIM VE HAYVANCILIK DESTEKLERİ
Başbakan Erdoğan, ''tarım ve hayvancılık alanlarında destek yok'' şeklindeki değerlendirmeye cevap verirken de yatırımcıların burada üretime yönelik yatırım tesisleri kurmaları halinde desteğin olacağını entegre projeleri tüm bölgelerde en yüksek oran ve sürelerle desteklemeye devam edileceğini söyledi.
Tarımsal sanayi yatırımlarının da aynı şekilde teşvik edildiğini anlatan Erdoğan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği ayrıca destekler bulunduğunu hatırlattı. Erdoğan ''Bunlar şu anda devam ediyor. 7 milyar 600 milyon. Bunlar karşılıksız olarak devam ediyor ve ayrıca 1 milyar da faiz desteği var'' dedi.



YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 4 ANA BİLEŞENDEN OLUŞUYOR
Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü ile Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nün Ekonomi Bakanlığı çatısı altında birleştirildiğini anımsatan Erdoğan, bu değişimin ardından Ekonomi Bakanlığı'nın hızla yeni teşvik sistemi üzerinde çalışmalarını başlattığını kaydetti.
Yeni teşvik sistemi hazırlanırken TOBB, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve YASED başta olmak üzere ilgili bütün sivil toplum kuruluşlarıyla, birliklerle, derneklerle, bireysel yatırımcılarla yoğun istişarelerde bulunduklarını bildiren Erdoğan, ilgili tüm bakanlıkların bu yeni teşvik sistemi üzerinde koordineli bir şekilde çalıştığını ifade etti.
Hedefler doğrultusunda yeni teşvik sisteminin 4 ana bileşenden oluştuğunu kaydeden Erdoğan, bileşenler, ''genel teşvik uygulamaları, bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımların teşviki, stratejik yatırımların teşviki'' diye sıraladı.

STRATEJİK YATIRIMLAR ÖZELLİKLE DESTEKLENECEK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,''Yeni teşvik sistemiyle sanayimizin yapısal dönüşümüne katkı sağlayacak stratejik yatırımları özellikle destekleyeceğiz'' dedi.
Gıda ve tarım dünyası lokomotif sektörler arasında hangi sektörlerin bulunacağını merakla bekliyor. Zira geniş açıklama Zafer Çağlayan tarafından yapılacak.
Stratejik yatırımların teşviki ile ithalat bağımlılığı bulunan ürünlerin Türkiye'de üretilmesini, cari açığın da buna bağlı olarak azaltılmasını hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, ''İnanıyorum ki, hem yerli yatırımcı, hem uluslararası yatırımcı bu cazip teşviklerden yararlanacak, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirecektir'' dedi.
Yeni teşvik sisteminde bazı lokomotif sektörlerin de destekleneceğini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Bu çerçevede belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlarla, otomotiv uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgar tüneli yatırımlarının yatırım yerine bakılmaksızın 5'inci bölge desteklerinden yararlanmasını getiriyoruz.
Özellikle eczacılık ürünleri olan biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın aynı şekilde 5'inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlıyoruz.''



EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Başbakan Erdoğan, projenin 2013 sonuna kadar geçerli olacak bir proje olduğunu ve projenin adının da Yeni Teşvik Paketi olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, teşvik sisteminin ülkeye, millete ve yatırımcılara hayırlısı olmasını dileyerek, başta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere ekonomiyle ilgili tüm bakanları tebrik etti. Erdoğan, pakete katkı veren sivil toplum kuruluşları ve yatırımcılara da teşekkür etti.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52