Arı kolonileri neden yok oluyor?

Zorlu kış şartları Doğu Anadolu'da arı nüfusunun önemli ölçüde azalmasına neden oldu. Arıcılar bölgedeki kolonilerde nüfus kaybının yüzde 30'u bulduğunu söyledi.

Arı kolonileri neden yok oluyor?
Son yılların en soğuk ve karlı kış mevsiminin yaşandığı Türkiye'de, zorlu kış şartları arı ölümlerini arttırdı. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde uzun süre yerde kalan kar, arıcılara büyük zarar verdi. Bingöl, Kars, Ardahan, Erzincan, Muş, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Ağrı gibi sabit arıcıların bulunduğu illerde ciddi kayıplar yaşandı. Üretici temsilcilerinin verdiği bilgiye göre bu bölgedeki koloninin yüzde 30'a yakını, uzun kış şartları sebebiyle açlıktan öldü. Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, arı ölümlerinin Doğu Anadolu'nun genelinde yaşandığını söyledi. İlk tespitlere göre yüzde 25-30 oranında ölümlerin yaşandığını belirten Bayır, sebebinin soğuk geçen kış şartları ve besin yetersizliği olduğunu vurguladı. Başkan Taner Bayır, birçok bölgenin h‚l‚ kar altında olmasından dolayı ölümlerin artabileceğine dikkat çekti.
Taner Bayır, bölgede yer yer 3 metreyi bulan kar kalınlığının yanı sıra eksi 30 dereceyi gören soğuklar nedeniyle oluşan ölümlerin normal olmadığını ifade etti. Ölümlerin, Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamına alınması gerektiğini dile getiren Bayır, "Bu bir doğal afettir. Donolayı, sel gibi durumlarda yaşanan kayıplar doğal afet kapsamına giriyor. Kışın uzun sürmesi ise kanun kapsamına girmiyor. Hükümetin düzenleme yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Taner Bayır, birkaç yıl önce de benzer bir durumun yaşandığına, o dönem de bölgedeki koloninin üçte birinin öldüğüne dikkat çekerek, "Arı ölümleri, bölge ekonomisine çok büyük zarar verecektir. Binlerce aile, geçimini bu yolla sağlıyor" dedi.
Sedat Alp - Dünya

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52