Türk tüketicisi tuz tüketimini azalttı

Yapılan çalışmalar ve kampanyalar kapsamında Türkiye'de kişi başına tüketilen tuz miktarının 18 gramdan 15 grama düştüğü bildirildi.

Türk tüketicisi tuz tüketimini azalttı


Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yapılan çalışmalar ve kampanyalar kapsamında Türkiye'de kişi başına tüketilen tuz miktarının 18 gramdan 15 grama düştüğünü söyledi. Erk, Türkiye'de 60 bin kişinin hayatını diyaliz makinesine bağlı olarak sürdürdüğünü belirtti.

Her yıl 22 bin kişinin böbrek nakli için sırada beklediğini ancak 3 bin kişinin böbrek nakli olabildiğini vurgulayan Erk, bağışçı sayılarındaki artışın istenilen seviyelere henüz ulaşmadığını aktardı.

"Üç gramlık azalma çok önemli"
Sağlık Bakanlığının aldığı önlemler sonucunda Türkiye'de kişi başına kullanılan tuz oranının düştüğünü ifade eden Erk, ''Türkiye'de yaklaşık 4 yıldır Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yapılan çalışmalar ve kampanyalar kapsamında tüketilen tuz miktarı 18 gramdan 15 grama düştü. Üç gramlık azalma çok önemli bizim için. Tuz deyip geçmeyin. Türkiye'de diyalize giren 60 bin hastanın masrafı 1,5-2 milyar dolar. Kişi başına tüketilen tuz miktarının 3 gram düşmesiyle her yıl ülkemiz 1,5 milyar dolar tasarruf etmiş oluyor. Bu rakamda 60 bin kişiye verilen diyalizin bedelidir" diye konuştu.

Erk, Türk Böbrek Vakfı olarak, böbrek sağlığını koruyabilmeleri için öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimleri verdiklerini de aktararak, çocuklara verilen eğitimi farkındalık ve bilinçlendirme açısından çok önemsediklerini vurguladı.

Öğrencilerin eğitimlerde öğrendiği konuları anne ve babalarına aktardıklarını belirten Erk, ''Öğrenci sofraya oturduğunda annesi çorbaya ilave tuz katıyorsa, çocuk buradan aldığı eğitimle 'anne yanlış yapıyorsun' diyecek. Biz çocuklarımızı iyi eğiteceğiz, onlar da böbrek sağlığını korumuş olacak'' dedi.

Türkiye'deki vatandaşların kişi başına yaklaşık 150 gram şeker kullandığını da aktaran Erk, sağlık açısından mutlaka şekere ve tuza erişimi zorlaştırmak gerektiğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2016, 18:15

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52