Stresin kişiyi zorlayan, kısıtlayan ve engelleyen olaylar, durumlar karşısında verilen tep
kilerin tümü olduğ
unu ifade eden Uzman
Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Birçok insanın düşündüğü gibi sadece üzerimizde hissettiğimiz baskı ve gerginlikle sınırlı değildir. Özellikle de endüstriyel toplumlarda yaşayan insanlar kentleşme ve buna bağlı olarak kala
balıklaşma, gürültünün artması, hızla zorlaşan yaşam şartları, trafik sorunu ve benzeri durumlarla sıklıkla karşılaşmaktadır. Stres kalp hastalıklarının, inmenin, kanserin, solunum yolları hastalıklarının, eklem iltihaplarının, mide-
barsak bozukluklarının, uyku
suzluğun, depresyonun, psiko-somatik rahatsızlıkların, deri hastalıklarının, kronik ağrı ve sancıların ve şişmanlığın başlıca nedenlerindendir" diye konuştu.
MUTLULUK HORMONU HANGİ BESİNLERDE?
Stresli zamanlarda
tatlı, cips,
kızartma, çikolata kuruyemiş ve benzeri kalorili gıdaların ilk tercih olma sebebi hem yağ hem karbonhidrat içermeleri olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, şunları kaydetti:
“Alınan gıdaların tek dezavantajı kalori açısından zengin besin değeri açısından düşük olmalarıdır. Bu da fazla tük
etimin ve sık tüketimin olduğu dönemde stresle beraber kişide kilo artışına sebep olmaktadır. Mutluluk hormonu adı da verilen seratonin insanı dinç kılan, performansını artıran ve aktif bir hayat sürme
sini sağlayan enerjiyi verdiğinden insanın mutlu olmasını da sağlamış olmaktadır. Görüldüğü gibi, insanın hayatını optimal ve ideal bir düzeyde sürdürebilmesi aldığı gıdalarla da yakından ilişkilidir. Bu hormon, daha çok B1 ve B2 vitaminlerinde bulunmaktadır.
Bulgur, nohut, süt ve
süt ürünleri, çikolata,
muz, hindi eti, kırmızı biber,
portakal gibi besinler vücutta endorfin salgılanarak seratonin yani mutluluk verici hormonun üretimini sağlarlar. Triptofan aminoasidini içeren gıdalarda vücutta aynı şekilde etki ederek stresle baş edebilmede yardımcıdır. Bu amino asit vücutta üretilemez fakat strese iyi gelen seratonin ve melatonin hormonunun üretiminde yardımcı olmaktadır. Bu gıdalar;
tavuk ve dana eti,
kahverengi
pirinç, fındık, balık, süt,
yumurta, peynir, muz,
yulaf ve avakadodur. Muzu ara öğünlerde, yulafı sütle
kahvaltıda, avokadoyu
salatanın içinde kullanabilirsiniz. Krom bir mineraldir. Tokluk hissi yaratır, vücutta insülin dengesini ayarlar, kan şekerini dengeler. Krom’un bulunduğu gıdalar; ceviz, fındık, tuzsuz beyaz leblebi, tam tahıllı
ekmek, et, yeşil fasulye, brokoli ve
baharatlardır. Ara öğünlerde küçük bir kâse kuru yemişin hiçbir zararı yoktur. Bol tarçınlı bir
sütlaç içeriğindeki tarçın ve pirinç sebebi ile sakinleştirici etki yaratır. Yine
dondurma tüketilebilinecek hafif bir tatlıdır. Yağsız
yoğurt ve taze meyvelerden muz,
ananas,
kivi,
elma kuru dut ve kuru üzüm ile hazırlanan karışım oldukça keyifli bir alternatiftir. Yağsız sütle yapılan meyveli milkshake hem tokluk hissi oluşturur, hem stresi azaltır. Çikolata tercihinde sütlü değil bitter olanı tercih etmek kakao içeriği açısından daha
tatmin edici kalori açısından daha düşüktür.”
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!