Tüketicinin tercihi yerli markalar oldu

7 bin 488 müşteri görüşmesi ile hazırlanan TMME 3. Çeyrek sonuçlarına göre Tukaş, Tamek, Tat, Ülker Golf, Algida, Banvit, Evyap, Colgate Palmolive ve Ana Gıda müşteri memnuniyetinde lider markalar oldular. Araştırma gıda sektöründe yerli markaların tercih edildiğini ortaya çıkardı.

Tüketicinin tercihi yerli markalar oldu
81 ilde, 7 bin 488 tüketici ile bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) yapılarak hazırlanan Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi 2011 yılı 3. çeyrek sonuçları açıklandı. Konserve Sos Salça, Dondurma, Et ve Tavuk ürünleri, Kişisel Bakım Ürünleri, Sıvı Yağ, Margarin, Ev Temizlik Ürünleri ve Süt ve Süt Ürünleri sektörlerinde müşteri memnuniyetini ölçen endekse göre; Tukaş, Tamek, Tat, Ülker Golf, Algida, Banvit, Evyap, Colgate, Palmolive, Ana Gıda müşteri memnuniyetinde lider kuruluşlar olarak belirlendi. TMME sonuçlarına göre, rekabetin yaşandığı gıda sektöründe tüketicilerin daha çok yerli markaları tercih ettiği belirlendi.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve uluslararası araştırma kuruluşu KA Araştırma ortak girişimi tarafından yürütülen, Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) 2011 yılı 3. çeyrek sonuçları açıklandı. 2011 yılı 2. çeyreğinde 76.1 olarak ölçülen ulusal müşteri memnuniyeti endeksi, 2011 yılının 3. çeyreğinde 2011 2. Çeyrek seviyesini koruyarak 76.1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Amerika’da Müşteri Memnuniyeti Endeksi’de 2011 2. Çeyrek seviyesini koruyarak 75.7 olarak gerçekleşti.

TMME çalışması kapsamında, 2011 yılının 3.çeyreğinde Konserve Sos Salça, Dondurma, Et ve Tavuk ürünleri,Kişisel Bakım Ürünleri, Sıvı Yağ, Margarin, Ev Temizlik Ürünleri ve Süt ve Süt Ürünleri sektörleri ölçüldü. Konserve Sos Salça sektöründe Tukaş, Tamek, Tat, Dondurma sektöründe Ülker Golf, Algida, Et ve Tavuk ürünleri sektöründe Banvit, Kişisel Bakım Ürünleri sektöründe Evyap, Colgate, Palmolive, Sıvı yağ sektöründe Ana Gıda ve Süt ve Süt Ürünleri  sektöründe ise Ülker, müşteri memnuniyetinde birinci sırada yer aldılar.

20’yi aşkın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede yürütülen ulusal müşteri memnuniyeti endekslerinin Türkiye uygulaması olan TMME, 2005 yılından beri değişik sektörleri ve bu sektörlerdeki kurumları kapsayacak şekilde her 3 aylık dönemde yapılıyor. 2011 yılı 3. çeyrekte Türkiye çapında 81 ilde 7 bin 488 tüketiciyle görüşülerek 29 markanın ve diğer kategorilerinin müşteri memnuniyeti ölçüldü. Tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetlerden memnuniyetini sayısal olarak gözler önüne seren TMME, ülke genelinde de müşteri memnuniyeti bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına da katkıda bulunuyor.

TMME sonuçlarını açıklayan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A.Hamdi Doğan, TMME çalışmasının Türkiye’de çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirterek, “TMME ile; müşterilere tarafsız bir ölçümle sesini ve beklentilerini duyurma; kuruluşlara da, ülke genelinde ve sektöründe yerini, rakiplerinin durumunu görerek strateji geliştirme imkanı sunulmaktadır. Ölçülen kuruluşlar TMME kurumsal üyesi olarak ayrıntılı TMME raporlarına ulaşabilirler” dedi.

Yıllık TMME sonuçlarında bir önceki yılın aynı döneme göre 75.7’den, 76.1’e yükseldiğini vurguladı. ABD sonuçları ile kıyaslandığında ise Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi’nin 76.1 ile, ABD sonuçlarının (75.7) üzerinde seyretmeye devam ettiğini belirtti.

TMME çalışmasında kullanılan lisanslı ACSI/Fornell modelinin vatandaş memnuniyetinin ölçülmesi için de uygun olduğunu belirten Doğan; 20 yılı aşkın süredir Amerika’da bu model ile vatandaş memnuniyetinin de ölçüldüğünü ve önemli iyileştirmeler sağlandığını, Türkiye’de de vatandaş memnuniyeti ölçümlerine başlanması için devletin ilgili kurumlarının karar desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52