Açık sütte brusella tehlikesi!

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi’inden dahiliye uzmanı doktorlar, halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen ’Brusella’ya karşı uyardı.

Açık sütte brusella tehlikesi!
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'inden dahiliye uzmanı doktorlar, halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen 'Brusella'ya karşı uyardı. Uzmanlar, pazar da veya köşe başlarında açıkta satılan süt ve süt ürünlerinin tüketiminde çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahaliye Uzmanları Uz. Dr. Selim Taş ve Uz. Dr. Taner Kaya, özellikle pazarlarda satılan açık süt ve peynir tüketiminde dikkat edilmesini, satıcıların her ne kadar 'temiz imal ettik' dese de gözle görülemeyecek bu bakterinin yok edilmesinde ileri teknolojilerin kullanılmaması nedeniyle dikkat edilmesi gerektiği söyledi. Dr. Dr. Selim Taş ve Uz. Dr. Taner Kaya yaptıkları açıklamada şu sözlere yer verdi:

'Gelişmiş ülkelerde nadir görülen Brusella hastalığı, halk arasındaki adıyla peynir hastalığı, malta humması diye tabir edilen hastalık ülkemizde sıkça rastlanması halkımızın bilinçsiz olarak süt ve süt ürünlerinin tüketmesinden meydana gelmektedir. Aslen bir hayvan hastalığı olan Brusella insanlara da bulaşabilen bir bakteridir. Peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında daha yükselir. Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalığın özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkilediğini ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaşmaktadır. Hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında Brusella bakterisinin bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağ ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla insanlara bulaşabilmektedir. Brusella bakterileri karaciğer, lenf bezi, dalak ve sinirlere yerleşir. Brusellozun kuluçka süresi genellikle 1-3 haftadır. Diğer ateşli hastalıklara benzer belirtilere sahiptir. Ama özellikle kas ağrıları ve terleme çok daha yoğundur. Bazen titreme şeklinde gelen, çok yüksek olmayan ateşe neden olur. Halsizlik, iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı görülür. Sebebi bilinmeyen ateş araştırılmasında akla gelmesi gereken bir hastalıktır. Kendinizde bu tür belirtiler görüyorsanız muhakkak bir hekime başvurmanız gerekmektedir".

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52