Beyaz ette Arabistan sevinci!

Suudi Arabistan'ın kuş gribi nedeniyle Türkiye'den kümes hayvanları eti ve ürünlerine yönelik 6 yıldır süren ithalat yasağını kaldırması beyaz et üreticilerini sevindirdi.

Beyaz ette Arabistan sevinci!
Suudi Arabistan'ın ''kuş gribi'' nedeniyle Türkiye'den kümes hayvanları eti ve ürünlerine yönelik 6 yıldır süren ithalat yasağını kaldırması beyaz et üreticilerini memnun etti. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler yaptığı açıklamada, uzun zamandır Suudi Arabistan pazarına girmeye çalıştıklarını ancak 2006 yılındaki kuş gribi vakaları nedeniyle bu ülkenin Türkiye'ye ithalat yasağı getirdiğini anımsattı.

O dönemden bu yana yasağın kalkması için çok uğraştıklarını, ilgili kurum ve kuruluşların hazırladıkları raporları Suudi yetkililere sunduklarını anlatan Canoler, çabalarının sonucunda Suudi Arabistan'da konuyla ilgili bir yönetmelik çıkarılmasının gündeme geldiğini söyledi.

8 firmaya onay

Suudi yetkililerin daha sonra Suudi Arabistan'daki Türk büyükelçiliği vasıtasıyla Türkiye'deki üretim tesislerini inceleyip gerekirse ticareti başlatabileceklerini ilettiklerini aktaran Canoler, ''Geçen sene nisan ayında geldiler. 9 firmanın tesislerini gezdiler. 8 firmanın tesislerini onayladılar'' dedi.

Suudi Arabistan'a ziyareti öncesinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a da durumlarını ilettiklerini dile getiren Canoler, bu konuda ilişkilerin kopma noktasına geldiği bir noktada Bakan Çağlayan'ın da çabalarıyla yasağın kaldırıldığını kaydetti.

''Suudi Arabistan çok büyük pazar''

Yasağın kaldırılmasının sektörü ne yönde etkileyeceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Canoler, yasağın kaldırılmasının ardından bir firmaya ait iki TIR ürünün Suudi Arabistan'a gittiğini bildirdi.

Suudi Arabistan'ın ciddi oranda tavuk eti tüketen bir ülke olduğuna dikkati çeken Canoler, ''Yıllık 400-500 bin ton kümes hayvanı eti ithalatı yapan çok büyük bir pazar. Bu konuda katettiğimiz gelişme 2012 yılında meyvesini verecektir'' diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın kümes hayvanı eti ithalatının önemli bir kısmını Brezilya'dan gerçekleştirdiğini ifade eden Canoler, ''Brezilya'dan ürünlerin Suudi Arabistan'a ulaşması 1,5 ay sürüyor. Türkiye ile mesafesi birkaç gün. Irak'a da daha önce Brezilyalılar mal veriyordu. Ancak Iraklılar bizim malları aldıktan sonra aradaki farkı gördü. Aynı şeyi Suudi Arabistan'da da göreceğiz'' değerlendirmesinde bulundu.

Canoler, yasağın kalkmasının Türkiye'de sektörün büyümesine ne oranda katkı yapacağı hakkında yorum yapmak için ise henüz erken olduğunu söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52