Sütte tağşişi bitirecek teknik

Sütte olası tağşişi tespit etmek için yeni bir tarama sistemi geliştirildiği açıklandı.

Sütte tağşişi bitirecek teknik

İsrail’de düzenlenen yıllık IDF/ISO Analitik Çözüm Toplantısı’nda sütte olası tağşişi tespit etmek için yeni bir tarama sistemi geliştirildiği açıklandı. IDF Yöntem Standartları Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Jaap Evers de, “Hali hazırda bulunan teknolojinin aksine kızılötesi metodu tüketici sağlığının korunması için sütü hızlı taramaya olanak sağlıyor. Bu girişim, sütte tağşişin önlenmesinde ileriye doğru büyük bir adımdır.” dedi.

Yapılan çalışmanın amacının, süt tedarik zinciri boyunca hileli tağşişin tespit edilebilmesi için kızılötesi temelli yöntemler geliştirmek olduğu belirtilerek, yeni sistemin, süt firmalarına sütün bilinen bir dizi tağşiş maddesinin taranmasının yanı sıra bilinmeyen olası maddelerin tespitinin de yapılmasıyla, tağşişi tedarik zincirinin en erken aşamalarında tespit etme olanağı sağlayacağı vurgulandı.

Iowa Devlet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde yürütülen bir çalışmada ise sütte kalıntı tespitine yönelik yeni bir test sistemi geliştiriliyor. Süt üreticilerinin süt numunelerini ilaç kalıntısı seviyesi bakımından test edebilecekleri son derece hassas ve spesifik doğrulama testi, özel siklon analitik tespit servisi (CYCADS) yoluyla yapılabiliyor.

Süt üreticileri, mastit ve topallık gibi ekonomik açıdan önemli hastalıkların tedavisi için her gün ilaç bileşenleri kullanıyor. İnsan sağlığında risk oluşturabilecek herhangi bir ilaç kalıntısına karşı halk sağlığını korumak için süt örnekleri, geleneksel tarama testlerinden daha hassas testlerle kontrol ediliyor. Geliştirilen test, süt ve süt ürünleri üreticileri ve veteriner hekimlere şu olanakları sağlıyor:

•  Konvansiyonel tarama testiyle numunelerin ilaç seviyelerinin belirlenmesi ve ölçülmesi,

•  İlaç uygulanmasının ardından sütte ilaç varlığının azalıp azalmadığının belirlenmesi,

•  Kabul edilen ilaç tedavi protokolünün sürüye uygun olup olmadığının kontrol edilmesi,

•  Biyogüvenlik protokolü kapsamında, yeni satın alınan sığırların sürüye katılmadan önce süt analizinin yapılması,

•  Sığır ve domuz üretiminde kullanılan yemlerde antimikrobiyal ajanlarla tağşiş yapılıp yapılmadığının belirlenmesi.

“CYCADS yoluyla sütte ilaç kalıntısı taraması, veterinerlere farmasötik bileşiklerin tolerans veya güvenli konsantrasyonuna dayalı olarak her bir inekten alınan veya süt tanklarından alınan örneklerde ilaç tarama sonuçlarını kolayca karşılaştırma olanağı sağlayacak.” diyen Doç. Dr. Hans Coetzee, “Bu sistem veteriner hekimlerin sütün kullanıma uygun olup olmadığı konusunda bilimsel olarak karar vermesini sağlayacak.” dedi.

İki gün içinde sonuç veren testin maliyetinin örnek başına 50 ila 75 dolar arasında değiştiği bildirildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52