Obezite mutfak şeflerini endişelendiriyor

Tüm dünyanın yanı sıra, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başlayan obezite, mutfak şeflerini endişelendiriyor.

Obezite mutfak şeflerini endişelendiriyor
Bir etkinliğe katılmak için Çanakkale'ye gelen, Türkiye'nin ünlü mutfak şeflerinden Ayvaz Akbacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin Türkiye'de yaygınlaşmaya başlamasının özellikle yemek yapanlar olarak kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Yemek yapımında, ''laboratuvar kısmı'' dedikleri mutfakta çalıştıklarını dile getiren Akbacak, ''Artık şefler de çok bilinçlendi. Göbekli şefler azaldı. Göbekli halk istemiyoruz biz. Bunları yapacak olanlar da arka taraftaki gizli kahramanlar, yani şefler'' dedi.

''20 günde büyümüş, hareketsiz kalmış, güneş görmemiş bir tavuk...''

Yağlar ve katkı maddelerini, yaptıkları yemeklerde başarıyla uygulayabilirlerse, halkı sağlıklı hale getirebileceklerini belirten Akbacak, şunları söyledi:

''Ev kadınları belki bana biraz kızacak ama, evde televizyonun başında oturup da hazır ürünleri tüketmesinler. Biz balkonlu ev kadını, Türk kadını istemiyoruz. Baktığımız zaman göbekli, gerdanlı kadınlar eskiden Fransızların zenginlik belirtisiydi. Bu o dönemde kaldı. Şimdi sağlık sorunları ortaya çıkar hale geldi. Göbek civarında biriken yağlar, örneğin 20 kilogram bir fazlanız varsa, 20 kilogram tereyağını alın, sarın bir bezin içinde ve göbeğinizde taşıyın. Bu sizi nasıl rahatsız ediyorsa içinizdeki organlarınızın üzerinde de 20 kilogram yağ taşıyorsunuz. Yemek yapmak biraz emek istiyor. 'Hamburger, pizza söyleyeyim, akşama eşim bir şeyler getirir' demeyin. Mutfağa girin ve yemek yapmayı sevin. Çünkü dünyanın en ucuz ve en zevkli hobisi yemek yapmaktır.''

Türk mutfağının sağlıklı çeşidinin çok geniş bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Akbacak, ''Mutfağımız, yemeklerimizde kullanılan malzemelerden dolayı oldukça zengin. Eski besicilikte hayvanlar doğal ortamlarda ve dağlardaki kekikle beslenirdi. Şimdi ise hazır yemler ve katkı maddeleri daha sofraya gelmeden hayvanın kanına karışıyor ve sen bu etle sağlıklı yemek yapsan ne değişir? Malzeme kötü, onun için organik üretim doğal beslenmede başlıyor. Lafın kısası 20 günde büyümüş, hareketsiz kalmış, güneş görmemiş bir tavuğu kızartmak yerine, haşlasan da bir şey değişmiyor. Önemli olan o tavuğun beslenmesi'' diye konuştu.

Şef gözünden Türk mutfağı

Ayvaz Akbacak, bir şef gözüyle mutfaklarda yüzlerce katkı maddesi bulunduğunu gördüğünü söyledi.

Şefin ya da aşçının, yemeği ''en iyi silahı'' kullanmadan yapması halinde ''lezzet yok'' tarzı suçlamalarla karşılaşabileceğini anlatan Akbacak, ''Örneğin yemeklerde kullanılması gereken en sağlıklı yağ zeytinyağı. Ama bunun kullanımını yanlış yapıyoruz. Çünkü zeytinyağı gerçekten ilaç, ama siz bunu yemeklerin yapım aşamasında 80 derecelik bir ısının üstünde uygularsanız doğrudan sağlığımıza zarar verebilir. Zeytinyağı yemeklerde vücut ısısına indikten sonra konulmalıdır'' dedi.

Akbacak, sağlıklı beslenmenin tek yolunun bilinçli tüketici haline gelmek olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52