banner50

banner52

03 Haziran 2020 Çarşamba

Gıdalardan koronavirüs bulaşır mı?

Kurbanlık seçmenin püf noktaları!

Mübarek Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bayramda kurban kesmeyi düşünenlere uzmanlar, sağlık kurban seçmenin püf noktalarını açıkladı.

banner46
28 Ekim 2011 Cuma 00:06
Kurbanlık seçmenin püf noktaları!
Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı İrfan Günel, sağlıklı bir hayvanın dış görünüşü düzgün, tüyleri parlak ve gözlerinin canlı olması gerektiğini söyledi.

Günel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık alırken özelikle veteriner hekim denetimi, sağlık raporu ve küpesi olan hayvanların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Hayvanın sağlıklı olup olmadığı şüphesine düşen vatandaşların veterinerlerden yardım istemesi gerektiğini anlatan Günel, şöyle konuştu:

''Kurbanlıklar, kurban komisyonları tarafından sağlıklı hayvanların satılması gereken yerlerin tespit edildiği pazarlardan alınmalıdır. Sağlıklı bir hayvanın dış görünüşü düzgün, tüyleri parlak, gözleri canlı olmalı, ağız-burun akıntısı ve fiziksel bir kusuru olmaması gerekir. Özelikle dişi hayvanların gebe olmaması gerekir. Herhangi bir şüphede mutlaka veteriner hekimden destek alınmalı. Hayvanlardan insanlara bulaşabilen 250 çeşit hastalık var. Bu hastalıkların bazıları ölüme sebebiyet verir. Bunların önlenmesi için mutlaka 'veteriner hekim kontrolü olmalıdır' diyoruz.''

''Hayvanın karın bölgesine değil, but ve kalçaya bakılmalı''

Küçükbaş hayvanların annesi büyüklüğüne ulaştığında, büyükbaşların ise ''çapa'' diye tabir edilen azı dişini çıkardıktan sonra kurban edilebileceğini ifade eden Günel, zayıf, hastalıklı, yeterli eti olmayan ve damızlık niteliğindeki hayvanların kesilmemesini önerdi.

Günel, kurban kesimlerinin modern kesimhanelerde denetimli olarak yapılması gerektiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

''Büyükbaş hayvanların but ve kalça kısmına bakarak besili olduğu anlaşılabilir. Küçükbaş hayvanlarda da aynı şekildedir. Ancak küçükbaşlarda tüyü fazla ise elle yoklayarak besili olup olmadığını anlayabiliriz. Ayrıca hayvan pazara çıkarılmadan bir iki gün önceden tuzlu yiyeceklerle beslenip ardından su verilirse kantara çıktığı zaman 3-5 kilo fark eder. Görüntüde de özellikle karın kısmında farklılık göze çarpar. Ancak, üreticimizin buna tenezzül etmeyeceğini ümit ediyorum.''

İthal kurbanlık hayvanlara da değinen Günel, ''Son iki yıldır yurda çok fazla ithal hayvan geliyor. Sağlık kontrollerinin yapıldığı öngörüldüğünde hiçbir problem olmayacağını düşünüyorum'' dedi.

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20