Kuraklık gıda fiyatlarını uçurdu

Kuraklığa bağlı olarak gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışı yıllık bazda Ekim 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Kuraklık gıda fiyatlarını uçurdu
Mevsim normallerinin üzerindeki kuraklık işlenmemiş gıda fiyatlarının yıllık ortalamanın çok üzerinde yükselmesine neden olurken, manşet enflasyonun da yüksek tek haneli seviyelerinde kalmasına sebep oluyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden elde edilen bilgilere göre, enflasyonda yüzde 24,5 ağırlığa sahip gıda ve alkolsüz içecekler bu yılın ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,44 artış gösterdi. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışı yıllık bazda Ekim 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Yıllık yüzde 9,54'lük enflasyona ana harcama gruplarının yıllık katkısı 3,52 puanla en yüksek gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Mevsim normallerinin üzerindeki kuraklık işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışın ana sebebi olarak gösterilirken ekonomistler, tarım ürünlerine yönelik aktif bir dış ticaret politikanın gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceğini ve gıda enflasyonunda belirgin bir düşüş için hububat ithalatına uygulanan vergide indirime gidilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, enflasyonun temel dinamiği haline gelen gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artış eğilimini devam ettirdiğini belirterek, gıda ile yakından ilintili olan lokanta ve oteller alt kaleminin de bu eğilime eşlik ettiğini ifade etti.

Diğer taraftan iki gün önce İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan ve yüzde 1 artışa işaret eden İstanbul enflasyonunun, resmi enflasyon verisini öncüleme gücü sınırlı olsa da, yaydığı "acaba enflasyonda yukarı yönlü bir sürpriz olur mu?" endişelerinin gerçekleşmemesinin olumlu olduğunu dile getiren Kanlı, gıdanın gelecek dönemde de enflasyonun temel belirleyicisi olmaya devam edeğini ifade etti.

Kanlı, "Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında sınırlı bir gevşeme görme ihtimalimiz olsa da gıda enflasyonunda belirgin bir düşüş için hububat ithalatına uygulanan vergide indirime gidilmesi gerek. Ancak, hal reformu, tarım reformu, kooperatifleşmenin teşviki, bölgesel ürün çeşitliliğinin artırılması gibi yapısal değişimlerde yol kat etmediğimiz sürece önümüzdeki yıllarda da gıda fiyatları kaynaklı enflasyon oynaklığından söz etmeye devam ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kanlı, enflasyonun mevcut yüksek seviyesinin sadece gıdadan kaynaklanmadığını, tüm alt kalemlerde yüksek enflasyonun söz konusu olduğuna dikkati çekti.
Temel alt kalem enflasyonlarının standart sapmasının son dönemin en düşük seviyesinde olduğunu kaydeden Kanlı, "Yani tüm alt kalemlerde yüksek enflasyon seviyeleri söz konusu. Bu veri TCMB'nin oyun planını değiştirmeyecektir. TCMB mevcut koşullarda politika faizini sabit tutacak, üst bantta sınırlı bir indirime daha gidecektir. Yılın sonunda, enflasyonun düşüş eğilimine girmesi ile son bir faiz indirimi için fırsat kollayacaktır. Tabi küresel konjonktür buna izin verirse" değerlendirmesini yaptı.

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2014, 12:09

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52