Rusya Türk domatesine kapalı!

Rus denetçiler tarafından Türkiye’den gelen ve Batı çiçek tripsi ile bulaşık olduğu iddia edilen domates partisinin girişinin engellendiği bildirildi.

Rusya Türk domatesine kapalı!
Novorossiysk limanında Rusya federal bitki koruma ve karantina Servisi Rosselhoznadzor’un denetçileri tarafından Türkiye’den Batı çiçek tripsi ile bulaşık domates partisinin devlet sınırı üzerinden taşınması yeltenişi önlendi.

Bu yıl 12. kez böyle olay yer aldı. Domates partisine Türk sıhhıye servisleri tarafından verilen bitki koruma sertifikası ilişikti.Türkiye Rusya’ya meyva ve sebze ihraç eden yabancı ülkeler arasında birinci sırayı tutuyor. Rosselhoznadzor Basın merkezi başkanı Aleksey Alekseyenko Rusya’nın Sesi radyosunun muhabirine verdiği demeçte böyle olayların sıklaştığından dolayı tedirginlik belirterek şunları söyledi:
"Türkiye tarafından sevkedilen meyva ve sebzelerde zaman zaman zararlı böceklerin bulunması, bizi endişelendiriyor. Söz konusu çoğu zaman Batı çiçek tripsi, Akdeniz sineği, patates güvesi ve Amerikan beyaz kelebeği.Geçen yıl 131 kez karantinaya tabi objeler belirlenmişti. Ve bu daha az derecede tehlikeli objeler olduğu halde tedirginlik duymuştuk. Türkiye gıda, tarım ve hayvancılık Bakanlığı Gıda ve kontrol Genel Müdürlüğüne başvurarak Türk ürünlerinin Rusya’nın yasalarında öngörülen istemlere daha büyük derecede uygun gelmesi için alınacak tedbirler planının sunulmasını istedik. Böyle plan bize verildi. Böyle olmakla beraber Rusya’nın istemlerine uygun gelmeyen ürünlerin sevkedilmesi devam ediyor. Daha önce de Türk ürünleri ile ilgili oldukça ciddi problemler ortaya çıkıyordu. Birkaç yıl önce oldukça büyük oranda pestisitler bulunduğu ürünlerin sevkedilmesi problemi ile karşı karşıya gelmiştik. Biz Türkiye’ye giderek yoğun görüşmeler yapmıştık. Durum iyiye doğru değişmişti. Çünkü Türk meslektaşlarımız tarafından ülkenin değişik bölgelerinde açılan laboratuvarlar faaliyete başlamıştı. O zaman oldukça ciddi denetim gerçekleştirilmişti. Şimdi kontrol biraz hafifledi. Bunun için bu problemi yeniden görüşmek gereği oluştu."

Rosselhoznadzor Türkiye’den yapılan balık sevkini dikketle izlemeye devam ediyor. Geçen yılın Ağustosunda Rusyalı ve Kazakistanlı denetçiler İzmir’i ziyaret ederek Gümrük Birliği üyesi ülkelerin piyasalarına balık ihraç etmek isteyen işletmelerde denetim gerçekleştirdiler. Alekseyenko sözüne devamla şunu söyledi:
"Denetim bazı işletmelerde üretimin oldukça yüksek düzeyde bulunduğunu gösterdi. Ve gerçekte tüm işletmelerde belirli noksanlar olduğu halde durum düzeltilebilir. Denetimin sonuçlarına göre bazı işletmeler listeye alındı. Bu alanda canlı çalışmalar sürdürülüyor."

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2014, 14:41

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52