Kola çocukları tehdit ediyor!

Kola başta olmak üzere gazlı içeceklerin obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarına yol açtığı gibi; çocukların hafızalarını da köreltiyor.

Kola çocukları tehdit ediyor!

Şekerli ve gazlı içecekler düşündüğümüzden daha tehlikeli. Bugüne kadar yapılan birçok bilimsel çalışmada şekerli ve gazlı içeceklerin tüketilmesinin obeziteye, şeker hastalığına yol açtığı, hipertansiyon ve kalp hastalıkları riskini artırdığı ispatlanmıştı. ABD'nin Güney Kaliforniya Üniversitesi'nin bu içecekler üzerinde yaptığı son araştırma korkunç bir gerçeği daha ortaya çıkardı: Çocuklukta aşırı gazlı ve şekerli içecek tüketimi beyni doğrudan etkileyerek hafıza problemlerine yol açıyor. Hücrelerde meydana gelen kalıcı hasarlar çocuğun çevrede gördüklerini hafızasında tutamamasına ve ileri yaşlarda anı kaybına neden oluyor. Araştırma sonuçlarını Seattle'da düzenlenen bir toplantıda açıklayan çalışmanın lideri Dr. Scott Kanoski "İçinde şeker bulunan gazlı veya gazsız tüm içecekler hafızaya ciddi biçimde zarar veriyor. Beyindeki hippocamus bölgesi hafıza için çok önemli. Bu bölge adeta kömür madeninde cevherin toplandığı yer gibi. Gazlı ve şekerli içecek bu bölgeyi direkt etkiliyor" diyor.

GÜNDE 3 KAŞIK LİMİT
Araştırmalarını fareler üzerinde yapan ekip bir ay boyunca şekerli ve gazlı içecekler verilen deney hayvanlarının beyinlerini inceledi. Beyin kapasitesinin normal olduğu ancak öğrenme ve bilgi depolamada kayıplar olduğu tespit edildi. Şekerli içeceklerin beynin hafıza bölümü hippocampusta iltihap ve yanıklara yol açtığı görüldü. Uzmanlar çocuklar için şeker tüketiminin günde 3 çay kaşığını aşmaması gerektiğini söylüyor. Ancak ABD'de bir çocuk günde ortalama 34 çay kaşığı, Fransa'da ise ortalama 12 kaşık şeker tüketiyor. Bir kutu gazlı içecekte ise ortalama 10 çay kaşığı şeker var. Amerikan Kalp Sağlığı Merkezi verilerine göre her yıl dünyada 180 bin kişi gazlı içeceklerin sebebiyet verdiği hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Tüm bu zararlarına rağmen endüstriyel ülkelerde gazlı içecek şirketlerinin oluşturduğu lobiler 'yüksek vergi koyma' ve 'yasak' gibi tedbirlerin alınmasını engelliyor. Nitekim İngiltere'de Ulusal Diyet ve Beslenme anketinde 4-18 yaş arasında en çok şeker alımının gazlı ve şekerli içecek tüketimiyle gerçekleştiği ortaya çıktı. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre ise çocuklar anne ve babalarının çocukluk dönemindekinden daha fazla gazlı ve şekerli içecek tüketiyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2014, 14:41

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52