Siyah incirde ihracat hedefi yükseldi

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, 2014 yılında 18 bin ton ile 40 milyon dolarlık bir ihracat beklediklerini söyledi.

Siyah incirde ihracat hedefi yükseldi

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, "Bursa siyah inciri" ihracatında bu yıl, geçen seneye göre yüzde 10 artış öngördüklerini bildirdi.
Çalı, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) binasında düzenlenen sektör toplantısında yaptığı konuşmada, siyah incirde geçen yıl 16 bin 400 ton üretim ve 35 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Bu yıl ihracatta yüzde 10 artış öngördüklerini belirten Çalı, "2014 yılında 18 bin ton ile 40 milyon dolarlık bir ihracat bekliyoruz. Hatta bu yüzde 10'luk artış, daha fazla da olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Bursa'da 40 mahallede incir üretildiğine işaret eden Çalı, bu ürünün, ihracatçılar aracılığıyla 30 dolayında ülkeye gönderildiğini aktardı.

ABD'ye ihracat izni alınması süreci iki yıl uzadı
Ürünün ABD pazarında da yer alması için çalışmalarının hızla sürdüğüne değinen Çalı, şunları kaydetti: 
 "Çalışmalarımız 2007 yılında başlamıştı. 2012 yılı eylül ayında adetleri olmamasına karşı üst düzey teknik yetkililer, arazide Bursa siyah inciriyle ilgili incelemelerde bulundu. Bir protokolle ABD'ye incir ihraç izninin alınacağını ifade etmenlerine rağmen 2013'ün nisan ayında ABD'den gelen yazılı cevapta, uluslararası geçerliliği olan ve teknik engelin aşıldığına ilişkin bir rapor beklediklerini belirtti. Bu yüzden bu süreç en az iki yıl kadar daha uzadı." 
Çalı, Bursa'da, Aydın'daki tesise benzer bir incir araştırma merkezi kurulabileceği ve bu kapsamda gelişmeler yaşanabileceği bilgisini verdi.
UYMSİB olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını vurgulayan Çalı, "Yeni pazarlara girebilmemiz için güçlü olmamız lazım. Biliyoruz ki güçlü üretici olmadan güçlü ihracatçı olmaz, güçlü ihracatçı olmadan da güçlü üretici olmaz. Bu bilinçle hareket ediyoruz" ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2014, 17:07

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52