Ekmekte GDO skandalı patladı!

Adana'dan gelen ekmekte GDO'lu katkı haberi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık GDO'lu ürünlerle ilgili acil olarak açıklama yaptı. İşte o açıklama...

Ekmekte GDO skandalı patladı!

Haber / Hidayet Dağıstanlı
Adana'da ekmeğin geç bayatlamasını sağlayan bir katkı maddesinin genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) soya içerdiğinin iddia edilmesi üzerine harekete geçen Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 30 ekiple fırın, pastane ve ekmek fabrikalarını denetleyip numune almaya başladı.  

Adana'da yaşayan bir gıda mühendisi, ekmeğin hacimli görünmesini ve geç bayatlamasını sağlayan tanınmış markalı bir ekmek katkı maddesinin GDO'lu soya içerdiğini öne sürdü. Adana'da üretilen ekmeklerin neredeyse yüzde 80'inin bu maddeyi içerdiği iddia edilirken, sadece yem amaçlı Türkiye'ye sokulabilen GDO'lu soyanın insan gıdası olarak kullanılmasının yasak olduğu bildirildi.

İddialar üzerine kırmızı alarm durumuna geçen Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın talimatıyla ekmek, poğaça, simit gibi mamuller üreten ve satan fırın, market, pastane gibi yerlere 30 denetim ekibiyle adeta çıkartma yaptı. İşletmelerden toplanan ekmek ve ekmek üretim katkı maddelerinden numune alınarak incelenmek üzere laboratuvarlara gönderildi.
 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin henüz açıklama yapmak için erken olduğunu ve numunelerin sonuçlarına 3-4 gün içerisinde ulaşabileceklerini kaydetti. Tekin, "İddia edildiği gibi bir sonuç çıkarsa bakanlığımızın mevzuatları gereği yaptırımlar uygulayıp savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Bakan Faruk Çelik acil açıklama yaptı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığı iddiasına ilişkin, 'Hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alınmıştır. En kısa zamanda laboratuvar sonuçları belli olacak ve kamuoyumuzla paylaşılacaktır.' ifadesini kullandı.

Çelik, bir yayın organında yer alan "ekmek üretiminde GDO'lu katkı maddesi kullanıldığına" yönelik haber üzerine yazılı açıklamada bulundu.

Gıda arzı kadar güvenliğinin de son derece önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, Bakanlık olarak 6 bin 600 personelle sürekli gıda denetimi yaptıklarını ifade etti. Çelik, 15 bin 600 denetimde çeşitli uygunsuzluklar tespit edildiğini belirterek, 75 milyon lira para cezası kesildiğini vurguladı.

112 üründe GDO tespit edildi
Başta Avrupa ve ABD olmak üzere pek çok ülkede GDO kullanımının belirli ölçülerde serbest olmasına karşın Türkiye'de yasaklandığına dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti: "Ülkemizde GDO kullanımı kesinlikle yasaktır. Aykırı davrananlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Bu çerçevede, 2016 ve 2017 yıllarında 12 bin 286 GDO denetimi yapmış bulunuyoruz. Bu denetimlerde soya içeren 112 üründe GDO tespit edildi. İlgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu arada, 2016 ve 2017 yıllarında Adana’da 29 GDO denetimi yapılmıştır. Bunlardan, sadece birinde, etsiz kıyma olarak tarif edilen soya eti kıyması denetiminde GDO tespit edilmiştir ve öngörülen cezai işlemler yapılmıştır. Öte yandan haberde bahsi geçen katkı maddesi üreten firmaya şimdiye kadar 8 gıda denetimi yapılmıştır. Bu denetimlerde herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir. Ayrıca bu firmaya, soya ham maddesi temin eden tedarikçi firmaya da GDO denetimi yapılmıştır. Bu denetim neticesinde de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamıştır."

Gündeme gelen haber üzerine hem katkı maddesi üreten firmadan hem de ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelerden numuneler alındığını belirten Çelik, laboratuvar sonuçlarını en kısa sürede kamuoyuyla paylaşacaklarının altını çizdi. Çelik, "Vatandaşlarımız müsterih olsun, hiç kimsenin halkımızın en temel besin maddesi ekmek ile oynamasına izin vermeyiz." ifadesini kullandı.

Bizde üretilmekte olan şey artık ekmek değil
Cnn Türk'te Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu Gündem Özel programına konuk olan, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, ekmeğin içine konulan kimyasal maddeler sebebiyle, üretilen şeyin artık ekmek olmaktan çıktığını belirtti. Dizdar, "Ekmeği beyazlatmak ve raf ömrünü uzatmak için kullanılan ilaçlarla yapılan ekmeğin özellikleri farklı oluyor. Bunun ekmekle bir alakası yok. Kabaran bir unlu mamulden bahsediyorsunuz. Bunun küflenmesi gibi de bir kavramı yok" dedi.

Kaynak: Gıdavitrini - Cnn Türk - Haber7

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2017, 10:26

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52