Ekmek yerine kanser yediriyorlar!

Hamuru pekiştirmek, iyi kabarmasını ve daha beyaz olmasını sağlamak için katılan Potasyum bromat maddesinin kanserojen olduğu ifade edildi.

Ekmek yerine kanser yediriyorlar!
Marketlerde pastanelerde satılan ekmek, kurabiye, kek, bisküvi gibi hazır unlu mamulleri yiyorsanız, dikkat! Kısa adı EWG olan Çevre Çalışma Grubu (Environmental Working Group) tarafından Amerika'da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre bu tür ürünlerin yüzde 86’sında kanserojen olan “potasyum bromat” bulunduğu ortaya çıktı.

Potasyum bromatlı ürünleri olan firmalar içinde Goya, Formel Foods ve Weis gibi ünlü firmalar var. Potasyum bromat hamuru pekiştirmek, daha iyi kabarmasını sağlamak ve piştiğinde daha beyaz görünmesini sağlamak için kullanılıyor.

Araştırmalar, potasyum bromatın karaciğer ve bağırsak hücrelerinde DNA hasarına yol açabileceğini gösteriyor. Hayvanlarda yapılan deneylerde de tiroit, böbrek ve periton (karın zarı) selim ve habis tümör ensidansını artırdığı gösterildi.

Potasyum bromat vücuda girdikten sonra DNA sarmallarını parçalayan ve kromozom hasarına yol açan oksit ve radikallere dönüşüyor. Tüketilen miktar arttıkça DNA hasarı da o nispette artıyor. Bu maddenin hücre içinde lizozom adı verilen yapıların membranlarında da ciddi hasar oluşturduğu biliniyor.

Endüstri itiraz ediyor
Bunlara karşılık gıda endüstrisi, potasyum bromatın tamamının pişirme sırasında potasyum bromite dönüştüğünü, bunun da kanser yapıcı herhangi bir etkisinin olmadığı görüşünü savunuyor.

Oysa Birleşik Krallık’ ta yapılan bir çalışmada pişirmeden sonra bu maddenin ekmekte bulunduğu tespit edildi.

Potasyum bromatın kullanılması Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Brezilya ve Kanada’ da yasaklandı.

International Agency for Research on Cancer, 1999’ da potasyum bromatın insanlar için “muhtemel kanserojen” (possible carcinogen) olduğunu bildirdi.

Bu madde Kaliforniya eyaletinde “bilinen karsinojen” (known carcinogen) olarak kabul ediliyor ve bulunduğu ürünlerin üzerinde bir uyarı olması icap ediyor.

Tüm bunlara rağmen potasyum bromat birçok unlu mamulde kullanılıyor.

Gelelim neticeye
Yediğimiz, içtiğimiz hangi gıda “tabii”, hangisi “katkısız” ki diyorsanız mesele yok; size her şeyi yedirirler.

Yok, ben sağlıklı yaşamak, hastalanmamak istiyorum diyorsanız bunun tek yolu var: Adam gibi beslenmek! ahmetrasimkucukusta.com

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2015, 09:55

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52