Antep lezzetleri dünya vitrininde

Türkiye genelinde mutfak kültürüyle nam salan Gaziantep, ızgara ve tatlıların dışında 400'e yakın kazan yemeğiyle "Dünya Gastronomi Şehri" olmak istiyor.

Antep lezzetleri dünya vitrininde
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarihi İpek Yolu üzerinde kurulu bulunan kentin, coğrafi konumu itibariyle huzur ve kalkınmanın öncüsü, ticaretin merkezi olduğunu söyledi. 

Bu özellikleri itibarıyla tarihin birçok bölümünde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan kentin bu sayade önemli bir kültürel mirasa da sahip olduğunu aktaran Şahin, "Anadolu kadınının gücü, mutfaktaki mahareti, toprağının bereketi ve aroması yeme içme konusunda Gaziantep'e büyük miras bıraktı. İnşallah biz de bu misari gelecek kuşaklara daha verimli şekilde ulaştıracağız" dedi. 

Şehrin gastronomideki gücünü cazibe unsuru olarak değerlendirmek istediklerine işaret eden Şahin, şöyle konuştu: 
"Araştırmalarımıza göre UNESCO'da 7 gastronomi şehri var ve bunların içerisinde Gaziantep yok. 'Gaziantep olarak bu listede olabilir miyiz' diye araştırmaya başladık ve gördük ki Gaziantep'in diğer illerden fazlası var, eksiği yok. O yüzden çalışmalara başladık ve sivil toplum kuruluşları, odalar ve üniversitemizle hareket ederek iyi bir rapor hazırlığı yaptık. Hazırlanan raporla UNESCO'ya başvurumuzu da yaptık. Dünyada UNESCO tarafından belirlenmiş 7 gastronomi şehri var. İnşallah Gaziantep 8. olacak." 

Kente özgü 400 kazan yemeği tespit edildi 
Hazırladıkları raporda Gaziantep'in yemek zenginliğini daha iyi gösterebilmek için çeşitli araştırmalar yaptıklarını aktaran Şahin, bu sayede ızgara ve tatlı çeşitleri dışında 400'e yakın Gaziantep'e özgü kazan yemeği tespit edildiğini bildirdi. 

Gaziantep'in kazan yemeklerinde genellikle sebzelerin de kullanıldığını dile getiren Şahin, "Gaziantep'in çağla, soğan, pirpirim, sarımsak ve yeni dünya gibi birçok sebzeden oluşan yemeği var. Bunlar yılın her mevsiminde olmayabilir ama bunun aslında bir güzelliği var. Dönemsel olması sayesinde gayet sağlıklı ve doğal yiyeceklerdir" diye konuştu.  

Yurt dışında katıldıkları programlarda mutfak standı açmaya özen gösterdiklerini ifade eden Şahin, yabancı konukların tattığı yöresel lezzetlerin sürekli tam not aldığını sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2015, 15:01

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52