En çok tercih edilen kebap

Yemek siparişleri üzerine yapılan bir araştırmaya göre en çok tercih edilen kebap Adana iken, ‘kebabın yanında ne içilir’ sorusunun cevabı ayran oldu.

En çok tercih edilen kebap
Gıdavitrini - Yemeksepeti 10 milyonuncu kebap siparişini aldı ve bu vesileyle Türkiye’deki kebap siparişlerine yönelik verileri paylaştığı bir rapor hazırladı. 10 milyon siparişin yüzde 40’ına yakınını 19-24 yaş arasındakilerin, yani Y kuşağının yediği belirlendi. En çok tercih edilen kebap Adana iken, kadınlar tercihini et şişten yana kullandı. ‘Kebabın yanında ne içilir’ sorusunun cevabı ayran oldu. 
Bölgeler arasındaki fiyat farkları nedeniyle, Adana kebabın fiyatı İstanbul’da 16 TL, Anadolu genelinde ise 12 TL olarak ölçüldü. Fiyatına dolgun kebaplar içerisinde, İstanbul’da porsiyonu ortalama 30 TL olan Şaşlık birinci geldi. 2 yıldan kısa sürede tek başına 500’e yakın porsiyon sipariş eden İstanbul Fulya’dan M. B. kebap şampiyonu seçildi. Bir defada verilen en büyük kebap siparişinde ise sepette tam 145 ürün bulunuyordu.

Daha önce hiç doymamışız gibi hissettiren, insana parmaklarını yediren, uğruna methiyeler düzülen kebaplar, kebaplarımız… Bu toprakların insanı bu lezzetle buluşuyorsa, bunun 10 milyon adedi resmen Yemeksepeti sayesinde oldu. Yemeksepeti, İstanbul Mecidiyeköy’de bir iş merkezinden gelen siparişle 10 milyonuncu kebap siparişini aldı. 

Yemeksepeti, bu özel gün vesilesiyle kebapla ilgili sipariş verilerini inceledi ve kebabın Yemeksepeti’ndeki 15 yıllık hikayesini paylaşma kararı aldı. İşte Türkiye’nin kebap aşkının 5N 1K’sı!

Yemeksepeti’nde tam 91 bin 782 çeşit ürün içerisinde kebap, ilk 3’teki yerini her daim koruyor. Sitedeki her 10 restoranın 3’ünün menüsünde kebap yer alıyor. 

Y Kuşağı kebap aşkının kitabını yazıyor
Peki, kim bu milyonlarca kebap sevdalısı? Kimimizin hamburger çocukları deyip geçtiği, uğruna şirketlerin İK politikası geliştirdiği, dünyanın geleceğini elinde tutan Y Kuşağı! Kebabı en çok sahiplenen 19-24 yaş arasındaki grup, Yemeksepeti’ndeki tüm kebap siparişlerinin yüzde 39’unu veriyor. Özellikle 2015’e bakınca 1991 doğumlular, ‘en çok kebap yiyenler’ olarak, bu aşkın kitabını yazıyor. Öte yandan erkekler, kadınlara göre 2 katına varan oranlarda daha çok kebap siparişi veriyor. 3 büyükler haricinde en çok kebap siparişi Eskişehir, Antalya ve Denizli’den geliyor.
Kebapların hası Adana kebap
Patlıcanlısından fıstıklısına mis gibi odun ateşinde pişmiş türlü türlü kebaplar Yemeksepeti kullanıcılarına ayrı ayrı göz kırpıyor; babagannuştan ezmeye onca güzel lezzetle yarenlik ediyor. Fakat tüm bu çeşitler arasındaki klasikleşmiş lezzet elbette ki Adana Kebap. Tüm kebap siparişlerinin yüzde 37’sini oluşturan Adana Kebap, hem porsiyonda, hem dürümde başı çekiyor. Onu Tavuk Şiş, Et Şiş, Urfa ve Beyti Kebap takip ediyor. Kadınların erkeklere oranla en çok tercih ettikleri kebap ise, yüzde 40’ını sipariş verdikleri et şiş. 

‘Kebabın yanında ne içilir’ yarışının kazanan kategorisi ise, yüzde 48 oranıyla ayran. Ayranı, yüzde 42’lik sipariş oranı ile gazlı içecekler kategorisi takip ediyor. Şalgam yüzde 5’lik payıyla buzlu çayın önünde yer alıyor. 

Türkiye’nin kebap fiyatları haritasında Adana dikkat çekiyor
Yemeksepeti’ndeki kebap fiyatları ise bölgelere göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, ‘En çok sevilen kebap’ listesinin gedikli birincisi Adana Kebap’ın fiyatının en yüksek olduğu şehir 20 TL ile yine Adana. Harbi Adanalılar, Adana Kebabı dürüm yerine porsiyon olarak yemeyi tercih ettiklerinden, ortalama fiyatlar da yükselmiş oluyor. Adana fiyatları Ankara’da 17, İstanbul’da 16 ve İzmir’de 13 TL iken, 3 büyük kent haricindeki kentlerdeki ortalama fiyat ise 12 TL olarak belirleniyor.

Fiyatına dolgun kebaplarda 1’inci Şaşlık
Kebap dünyasının fiyatına dolgun tarifleri de Yemeksepeti ekibinin radarına takıldı. İstanbul siparişleri baz alınarak kebaplar içerisinde bir karşılaştırma yapıldığında, fiyatına en dolgun tarifin Şaşlık olduğu görülüyor. Baharatlar ve sirke ile kimi zaman 1 hafta boyunca marine edilerek hazırlanan Şaşlık, ortalama 30 TL’lik fiyatı ile İstanbul’daki ortalama kebap fiyatlarını neredeyse ikiye katlıyor. Şaşlığı, 25 TL ile Alinazik, 22 TL ile Beyti ve 17 TL ile Et Şiş takip ediyor.

Şampiyon, 2 yıldan az sürede 500’e yakın kebap yedi 
Bir de kebap şampiyonları var. Dünyanın en uzun kebabı olarak Adana’da 2005 yılında pişirilen 35 metrelik kebabı önlerine koysak, en mutlu olacak o efsane 3’lü. Hepsi İstanbul’dan. Fulya’dan M. B. 2014’ün başından bu yana tam 496 porsiyon kebap sipariş ederek birinci oldu. Mecidiyeköy’den Y. D. 397, Çapa’dan G. B. ise 365 porsiyon ile onu takip etti.

145 ürünle kebap partisi veren de oldu
Bugüne kadar bir defada verilen en büyük kebap siparişinde ise, 145 farklı çeşit ürün istendi. Sipariş 30 Fındık Lahmacun, 30 Fındık Peynirli Pide, 30 içecek, 20 Çoban Salata, 10 Çöp Şiş, 10 Şaşlık, 5 Adana Kebap, 5 Urfa Kebap ve 5 Tavuk Şişten oluşuyordu. Kendini kebaba adamış bu güzel insanlar da Yemeksepeti’nin hafızasında unutulmaz bir yer edindi.

Sabahın 5’inde de, akşam yemeğinde de kebap bizimle
Hafta içi hafta sonu demeden her gün aynı oranda sipariş edilen kebap, gün içinde en çok akşam yemeğinde yeniyor; 19.00-20.00 saatleri arası siparişler tavan yapıyor. Öte yandan kebap gecelere de eşlik ediyor. Yemeksepeti’ndeki tüm kebap siparişlerinin yüzde 9’u saat 00.00-00.05.00 arasında veriliyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2015, 13:26

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52