Dünya gıda güvenliğiyle ilgili önemli uyarı

Gıda Bakanı Eker, arazi kiralayan gelişmiş ülkelerde gıda güvenliği problemi olduğunu söyledi.

Dünya gıda güvenliğiyle ilgili önemli uyarı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada birçok şirket ve ülkenin, kendi ülkelerinin arazileriyle yetinmediğini, farklı yerlerden arazi kiralayarak veya satın alarak üretim yaptığını belirterek, "200 milyon hektar alanın üzerinde şu anda çok uluslu şirketler veya bazı ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış durumda. Ne yazık ki arazilerin kiralandığı ülkelerden önemli bir kısmı dünyada gıda güvenliğinin en yüksek düzeyde tehlikeli olduğu ülkelerdir" dedi.

Bakan Eker, Tarım Kredi Kooperatiflerinde 244 personelin göreve başlaması nedeniyle Milli Kütüphane'de düzenlenen törene katıldı.
"Kooperatifçiliği birlikte, ortaklık şeklinde iş yapma, sorunlara çözüm arama, imkanlar geliştirme ve problemleri çözme organizasyonu" olarak değerlendirdiklerini anlatan Eker, insanların güçlerini birleştirerek başarıya ulaştıklarını, Tarım Kredi Kooperatiflerinin temelinde de bunun yattığını ifade etti.  

Kuruluşun 5 milyar 300 milyon liralık krediyi 0-8 faiz oranlarında kullandırabilen muazzam bir organizasyona dönüşmesinin onurunu ve gururunu yaşadıklarını dile getiren Eker, 2002 yılı öncesinde ortak başına 3 bin lira ve yüzde 70'e varan faizle kredi kullandırılabildiğine dikkat çekti. Kuruluşun, 2002 yılındaki toplam kredi miktarının 200-250 milyon lira olduğunu ve verilen kredinin geri alınamadığını anlatan Eker, o dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin kapatılmasına yönelik tartışmaların yaşandığını ancak bugün başarılı faaliyetlere imza attığını kaydetti.

"Üreticinin sorunu üretim değil satış"
Eker, bugün dünyada birçok şirket ve ülkenin, kendi ülkelerinin arazileriyle yetinmediğini, farklı yerlerden arazi kiralayarak veya satın alarak üretim yaptığını belirterek, "200 milyon hektar alanın üzerinde şu anda çok uluslu şirketler veya bazı ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış durumda. Ne yazık ki arazilerin kiralandığı ülkelerden önemli bir kısmı dünyada gıda güvenliğinin en yüksek düzeyde tehlikeli olduğu ülkelerdir" dedi.

Üreticilerin, üretim konusunda değil satışta sorun yaşadığını vurgulayan Eker, bu konuda çözüm geliştirilmesi, modeller ortaya konulması gerektiğini söyledi. Sözleşmeli üretimin önemine işaret eden Eker, son olarak aspir konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını  anımsattı.

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2013, 12:51

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52