Tahıl ve meyve üretimi arttı

TÜİK bu iki üründe artışa dikkat çekti. Türkiye’de meyve ve tahıl üretimi, bu yıl geçen yıla göre yüzde 12,3 arttı.

Tahıl ve meyve üretimi arttı

Türkiye’de meyve ve tahıl üretimi, bu yıl geçen yıla göre yüzde 12,3 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılına ilişkin Bitkisel Üretim İstatistikleri’ni açıkladı. Açıklamaya göre Üretim miktarları, 2013 yılında bir önceki yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 12,3, sebzelerde yüzde 2,3 ve meyvelerde yüzde 1,2 oranında artış göstererek, tahıl ürünleri 37,5 milyon ton, sebzeler 28,5 milyon ton ve meyveler 18,2 milyon ton olarak gerçekleşti.
Tahıl ürünleri üretim miktarı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12,3 oranında artarak yaklaşık 37,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 9,7 oranında artarak yaklaşık 22,1 milyon ton, arpa üretimi yüzde 11,3 oranında artarak 7,9 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 2,3 oranında artarak 900 bin ton, dane mısır üretimi yüzde 28,3 oranında artarak yaklaşık 5,9 milyon ton oldu.

NOHUT VE KIRMIZI MERCİMEKTE AZALMA VAR
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut yüzde 2,3 oranında azalarak 506 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 3,7 oranında azalarak 395 bin ton, yumru bitkilerden patates ise yüzde 17,7 oranında azalarak yaklaşık 4 milyon ton olarak gerçekleşti.
Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 11,2 oranında artış göstererek 1,5 milyon ton oldu.
Tütün üretimi yüzde 22,8 oranında artarak 90 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 3 oranında azalarak yaklaşık 2,3 milyon ton, şeker pancarı üretimi yüzde 8,8 oranında artarak 16,2 milyon ton olarak gerçekleşti.
Sebze ürünleri üretim miktarı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,3 oranında artarak yaklaşık 28,5 milyon ton oldu. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler yüzde 2,5 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler yüzde 2,3 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzeler ise yüzde 2,2 oranında arttı. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 4,1, kıvırcık marulda yüzde 10,3, brokolide yüzde 12,5, kuru sarımsakta yüzde 9,6 , kuru soğanda yüzde 9,7 oranında artış olurken, havuçta yüzde 20,2, aysberg marulda yüzde 5,8, bamyada yüzde 6,8, karpuzda yüzde 3,4 oranında azalış gerçekleşti.

MEYVE ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞ
Meyve ürünlerinin üretim miktarı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,2 oranında artarak yaklaşık 18,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 8,3, şeftalide yüzde 4,3, kayısıda yüzde 2,6, narda yüzde 21,6 oranında artış, zeytinde yüzde 7,9 oranında azalış oldu. Turunçgil meyvelerden portakal yüzde 7,2, limon yüzde 2,3 oranında artarken sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 16,8, antepfıstığında yüzde 40,9 oranında azalış gerçekleşti. Üzüm üretiminde yüzde 4,2 oranında azalış, incir üretiminde ise yüzde 8,7 oranında artış oldu.
2013 yılında kesme çiçek üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 4,8 oranında azaldı. Süs bitkileri üretimi içindeki payları incelendiğinde kesme çiçekler yüzde 71,1, diğer süs bitkileri yüzde 28,9 luk bir paya sahip. 2013 yılında bir önceki yıla göre karanfil üretimi yüzde 4,5, gül (kesme) üretimi yüzde 25,4, gerbera üretimi yüzde 1,2 oranında azaldı.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2013, 15:37

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52