Çin'de ilginç müze açılışı

Dünya mutfağında hızla yükselen Çin lezzetleri bu uygulamayla kalıcı hale geliyor.

Çin'de ilginç müze açılışı

Çin mutfağının ünlü yemeklerinden hotpot için Chonggqing'de müze açıldı. Müzede birbirinden farklı yaklaşık 600 hotpot tenceresi sergileniyor.

Çin Mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biri Peking Ördeği ise ikincisi hotpot olarak da bilinen Çince adıyla "huoguo"dur. "Huo" Çince'de ateş, "guo" ise kazan anlamına geliyor.

Ateşin üzerindeki kazana biber, mantar gibi çeşitli malzemelerle tatlandırılmış su konur. Su kaynadıktan sonra içine ince dilimler halinde hazırlanmış etler, deniz ürünleri ve çeşitli yeşillikler atılarak birkaç dakika pişirilir. Daha sonra pişen malzemeler susam ve soya sosuyla tatlandırılarak yenir.

Çin'de bu çok sevilen hotpot yemeği bölgeden bölgeye farklılık gösterir ve her biri ün açısından birbiriyle yarışır. Çin'in güneybatısında bulunan Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu'dan bahsedilince de ilk akla acılı hotpot gelir, Çin'in batısında yer alan dört büyük şehirden biri olan Chongqing'in de en tanınmış yemeği "hotpot"tur.

Her bölgenin kendine has hotpotu var ancak yapılan araştırmalara göre bu yemek ilk olarak Chongqing'de 16. yüzyılda ortaya çıktı. Anlatılanlara göre bu yemeği nehirde taşımacılık yapan kayıkçılar icat eti.

Chongqing şimdi bu ünlü yemeği için bir müze açtı. Hotpot'a adanan bu müzede 600'den fazla hotpot tenceresi ile çeşitli mutfak malzemeleri sergileniyor.

Şehrin güneydoğu bölgesinde açılan müze üç katlı. Birinci katta tüm dünyadan getirilmiş bugün kullanılan modern hotpot tencereleri sergileniyor. İkinci katta Chongqing hotpotunu gösterir tencereler ve yemek araç gereçlerinin yanı sıra sanat eserlerinde resmedilen hotpotlar sergileniyor. Ve üçüncü katta Çin kültüründeki hotpot tarihini anlatan eserler bulunuyor. Hotpot koleksiyonunun içinde en değerli parçalar Qing Hanedanı döneminden kalan bir tencere ile Tang Hanedanı döneminden üç renkli sırlı çömlek.

Özel müze hotpot hayranı bir işadamı olan Nie Ganru tarafından açılmış. Girişini 37 metre büyüklüğünde bir hotpot tenceresinin süslediği müzeyi gruplar randevu alarak ücretsiz olarak gezebiliyor.

1000 yıllık bir tarihi olduğu bilinen Chongqing hotpotu baharatlı tadı ile ünlü. Şehrin her köşesinde hotpot yemeği satılan lokantalara rastlanmak mümkün. Sadece bir semtte küçüklü büyüklü toplam 3 binden fazla hotpot lokantası yer alıyor. Chongqing hotpotu diğer kentlerde de çok yaygın. Çin genelinde bulunan Chongqing hotpotu lokanta sayısı 10 bini geçmiş durumda. Chongqing Hotpot Derneği dahi var. Chongqing hotpotu lokantaları sadece Çin'de değil ABD, Kanada, Singapur ve Tayland gibi ülkelerde de var.

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2013, 12:47

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52