Üretimde iki, satışta ise bir numara

Dünya genelindeki düşüşe paralel olarak Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya liderliğini sürdürecek. Türkiye'yi 115.964 ton ile ABD ve 95 bin ton ile İran izleyecek.

Üretimde iki, satışta ise bir numara
Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Türkiye'nin dünya kuru üzüm üretiminde ikinci, ihracatında birinci sırada yer aldığına dikkati çekerek, dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 8 düştüğünü, bunun da Türk üzümünün katma değerini artıracağını belirtti.
 
Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan yazılı açıklamaya göre, çekirdeksiz kuru üzümle ilgili üretim, tüketim ve dünya ticareti ile ilgili gelişmeler Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen "Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üreticileri Ülkeler Konferansı"nda masaya yatırıldı.
 
Konferansta, dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin olumsuz hava koşulları nedeniyle 2015'te yaklaşık yüzde 10 gerilemeyle 1 milyon 85 bin ton, 2016-2017 sezonunda ise devrolacak kuru üzüm miktarının yüzde 20'lik düşüşle 124 bin 946 ton olarak gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ABD'nin 291 bin 770 ton ile dünya lideri olduğunu, Türkiye'nin 196 bin ton ile ikinci sırada yer aldığını, 140 bin tonluk üretimle İran ve Hindistan'ın Türkiye'yi takip ettiğini belirtti.
 
180 bin ton ihracat hedefi var
Türkiye'nin 2015-2016 sezonunda 180 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm ihracat hedeflediğini anlatan Celep, şunları kaydetti:
"Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya liderliğini sürdürecek. Türkiye'yi 115 bin 964 ton ile ABD ve 95 bin ton ile İran izleyecek. Dünya genelinde üretimdeki düşüş, Türk üzümünün daha katma değerli şekilde ihracatına zemin hazırlayacak. Konferansta, bu sezon sonu stok miktarının geçen ürün yılından düşük olduğundan hareketle, alıcı ülkelerden gelecek taleplerin karşılanabilmesi için iyi bir planlamanın gerektiği sonucuna varıldı."

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2015, 10:05

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52