Bayanlara Turna yemişi müjdesi

Yeni araştırma sonuçları cranberry olarak da bilinen turna yemişinin idrar yolu enfeksiyonu ve benzeri rahatsızlıklarda antibiyotik kullanımını azaltabileceğini gösteriyor.

Bayanlara Turna yemişi müjdesi
Gıdavitrini - Fransa’da, 5 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Uluslararası Polifenol ve Sağlık Konferansı’nda gündem maddelerinden biri de turna yemişi tüketiminin antibiyotik kullanımını azaltabileceğiydi. Yeni yapılan araştırmalar, Türkiye’de cranberry olarak da bilinen turna yemişinin vücutta oluşan antibiyotik bağışıklığına ve oksidatif strese karşı faydalı olabileceğini gösteriyor.

Dünyada en sık rastlanan ve neredeyse her iki kadından birinin yakalandığı idrar yolu enfeksiyonlarını frenlemekte de etkili olan turna yemişi, enfeksiyon riskinin azalmasıyla antibiyotik kullanımının ve bağışıklığının da azalmasına yardımcı oluyor. 

Boston Sağlık Sistemi Bulaşıcı Hastalıklar Müdürü Kalpana Gupta, araştırmayı şöyle yorumladı: “Uzun zamandır turna yemişinin idrar yollarına faydalarını inceliyoruz ancak bu araştırma, faydaların ne kadar geniş kapsamda olabileceğini kanıtlıyor” 

İdrar yolu enfeksiyonlarının bu denli yaygınlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün de dünyadaki en ciddi halk sağlığı sorunları arasında sıraladığı antibiyotik bağışıklığının sebeplerinden biri. Hastalığa sıkça rastlanması, bugün piyasada bulunan ilaçların yetersiz kalmasına sebep oluyor. Yapılan araştırmalar, turna yemişinin semptomatik idrar yolu enfeksiyonlarını azaltabileceğini gösteriyor. 

Turna yemişi Üretici Kooperatifi Ocean Spray Araştırma Direktörü Christina Khoo, “Turna yemişi, sık sık başa gelen hastalıkları engelleyebilecek bir besin. Yapılan araştırma, turna yemişinin, yaygın hastalıklardan biri olan idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili bir seçenek olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Aşağıda yer alan bazı meyvelerin antioksidan değerlerinden de anlaşılacağı gibi, Turna yemişinin gram başı antioksidan kapasitesi diğer meyvelere göre hayli yüksek. 
Antioksidan kapasitesi/g:

Turna yemişi (cranberry): %94.56 

Yaban mersini: %62.20 

Böğürtlen: %58.48 

Elma: %42.75 

Çilek: %35.77 

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2015, 12:12

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52