Arıcılar dönüşüm hamlesi başlattı

Gramı 160 dolara satılan arı zehirinden, arı sütüne kadar 12 farklı buluşu kovalayan Erzurum, Eylül'de ise 80 ülkeden araştırmacıyı ağırlayacak.

Arıcılar dönüşüm hamlesi başlattı
Dünyada bal verimi en yüksek arı ırkına ev sahipliği yapan Doğu Anadolu'da kovan harekâtı başladı. Kafkas ırkı olarak bilinen arıların artık sadece balından istifade etmek istemeyen Erzurumlu arıcılar, kovandan milyon dolarlık bir sağlık ekonomisi çıkaracak. Erzurum Arıcılar Birliği ve Atatürk Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda arı zehiri ve sütünden polene kadar 12 farklı çeşit ürün elde ediliyor. Gramı 160 dolara satılan arı sütü MS hastalığının tedavisinde kullanılırken, ekmek ve yumurtada bayatlamayı önlüyor. Yine arılar üzerinde gerçekleşen araştırmalarda birçok kanser hastalığının da tedavisinin de mümkün olduğu ifade ediliyor. 

80 ÜLKEDEN ARAŞTIRMACI 
Sektöre yatırım yapan birçok şirketin bulunduğu Erzurum, eylülde 80 ülkeden arı araştırmacısının katılacağı Apimedica Fuarı'na ev sahipliği yapacak. Erzurum iş dünyasının artık dünya ekonomilerine entegre olduğunu belirten MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Dr. Hüseyin Bekmez, hedeflerinin ilde faaliyet gösteren KOBİ'lerin birlikteliğini artırmak olduğunu söyledi. Arıcılığın bu noktada çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Bekmez, "Erzurum ekonomisini yüksek katma değerli arıcılık ile üst liglere çıkaracağız" dedi. 
80 farklı bileşen içeren arı zehiri, kanser ve MS başta olmak üzere birçok önemli hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

SADECE BAL ÜRETMEYECEĞİZ
Hedeflerinde katma değerli bir ekonomi oluşturmak olduğunu belirten Erzurum Arı Üreticileri Birliği Başkanı Taner Bayır, il genelinde etkin bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Arının bal dışında 6 önemli ürün daha ürettiğini belirten Bayır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Arıdan balmumu, polen, propilik, arı zehiri ve süt gibi katma değeri çok yüksek ürünler elde etmek mümkün. Örneğin dünyada MS hastalığının tedavisinde kullanılan arı zehiri oldukça yüksek fiyatlara alıcı buluyor. GATA ve Atatürk Üniversiteleri'nde başta kanser ilacı olmak üzere bu ürünlerden çok sayısa hastalığa çare olacak ilaçlar geliştiriliyor." sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2014, 12:34

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52