Yılda 5 kg zeytinyağı tüketeceğiz

Zeytin-zeytinyağı sektörünün kaderini tayin eden Uluslararası Zeytin Konseyi Dönem Başkanlığı Türkiye’ye geçti.

Yılda 5 kg zeytinyağı tüketeceğiz
Dünya genelinde büyük zeytin üreticisi ülkelerin üye olduğu ve zeytin-zeytinyağı sektörünün kaderini tayin eden Uluslararası Zeytin Konseyi Dönem Başkanlığı Türkiye’ye geçti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Davut ER, 21-23 Mayıs 2014 tarihleri arasında Hırvatistan’ın Split şehrinde gerçekleştirilen Danışma Komitesi toplantısına ve 2-4 Haziran 2014 tarihleri arasında İspanya’nın Madrid şehrinde gerçekleştirilen UZK Tanıtım Komitesi, Teknik Komite ve Ekonomi Komitesi toplantılarına katıldı.
Söz konusu toplantılarda Gümrük Ticaret Bakanlığı yetkililerine ihracat rakamları ve ülkemizin ihracat politikaları ile ilgili konularda destek verdiklerini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut Er, Türkiye’nin uzun yıllar sonra UZK’ya üye olmasının ve sonrasında dönem başkanı olmasının Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü açısından kazanım olduğunu kaydetti.
Uluslararası ölçekte zeytin ve zeytinyağı sektörünün kaderini belirleyecek olan tüm kararların alındığı Konsey’in, ülkemizin Başkanlığı’nda sektörün sıkıntılarını masaya yatırıp 31.12.2014 tarihinde sözleşmesi son erecek olan Konsey’in anlaşmasının yenileme çalışmalarını koordine edeceğini ifade etti.

Konseyin üye ülkelere verdiği hibe destek programlarından da bahseden EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut ER geçmiş yıllarda UZK fonlarından iç tanıtım ve teknik gezi destekleri aldıklarını, yeni açılan hibe destek programlarına ZZTK’nın iç piyasada tüketimi arttırmayı hedefleyen “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” isimli projesi ile EZZİB’in ise ihracata önemli katkı sağlayacağını düşündüğü bir teknik gezi projesi ile başvurduklarını belirterek, “Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği adına bu yılın sonbahar aylarında gerçekleştirmek üzere 'Fas-Tunus Teknik Gezisi' projesini ilettik ve projemiz kabul edildi” dedi.

Türkiye’nin zeytinyağı üreticisi ülkeler içerisinde zeytinyağını en az tüketen ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Er, “Türkiye’de son yıllarda zeytin ağacı varlığımız 170 milyon adetin üzerine ulaştı. Önümüzdeki yıllarda bu ağaçlar verimli hale gelince 500 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretim rakamına ulaşacağız. Bu üretimin ihracat yanında güçlü bir iç piyasa tüketimi ile katma değere dönüşeceğine inanıyoruz. O nedenle Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi adına daha önce İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Eskişehir’de gerçekleştirilen “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” projesinin devamı niteliğinde bir proje başvurusu yaptık ve kabul edildi. Bu çerçevede Kayseri, Trabzon, Erzurum ve Diyarbakır’da AVM’lerde sonbahar aylarında yurtiçi tanıtım etkinlikleri yapacağız. Amacımız Türkiye’de 1.5 kg. seviyesinde olan kişi başı zeytinyağı tüketimini 5 kg. seviyelerine çıkarmak” şeklinde konuştu.

Uluslararası Zeytin Konseyi’nde Türkiye adına Dönem Başkanlığı görevi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç Başkanlığında bir heyet tarafından yürütülüyor. UZK Dönem Başkanlığı’nın Türkiye’ye geçmesi nedeniyle 3 Haziran akşamı Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği’nde UZK Genel Kurul’una katılan tüm ülkelerin heyetlerine bir resepsiyon verildi. Resepsiyonda ev sahipliğini Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu üstlendi. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2014, 13:27

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52