Veteriner hekimler eğitime alınıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda görevli resmi veteriner hekimler için 17-20 Şubat tarihleri arasında Antalya’da eğitim programı düzenlenecek.

 Veteriner hekimler eğitime alınıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda görevli resmi veteriner hekimler için 17-20 Şubat tarihleri arasında Antalya’da eğitim programı düzenlenecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, günümüzde insanlarda gıda kaynaklı hastalıkların yayılımı konusunda hayvansal gıdaların taşıdığı risklerin ciddiyeti ve öneminin bilimsel olarak kanıtlandığı belirtildi.

Hayvansal gıdalar arasında ise en riskli grubu oluşturan et ve et ürünleri sınıfında, birincil üretim seviyesinden itibaren et üretim zincirinin birçok noktasında ortaya çıkabilme ihtimali olan pek çok riskin olması ve bu risklerin tüketiciler üzerinde yaratabileceği olumsuzlukların ciddiyeti nedeniyle tüm zincirin kontrol altında olması gerektiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
“Tüm bu bilimsel kanıtlar ekseninde yapılan araştırma, tartışma ve değerlendirmeler neticesinde asıl yapılması gerekenin, hayvansal gıdaların güvenilirliğini sağlamak amacıyla önleyici tedbirlerin ve gerekli kontrol önlemlerinin alınması gerektiği konusunda Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı, Gıda ve Tarım Örgütü gibi tüm uluslararası kuruluşlar aynı kararları paylaşmıştır.

Tüketicilere güvenilir et arzının sağlanabilmesi için, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden risklerin önlenmesi ve kontrolünün tesisi konusunda veteriner hekimlere büyük görevler düşmektedir. Bu görev ve sorumlulukların önemine binaen 2010 yılında yayımlanan ve ülkemizde yeni gıda güvenilirliği sisteminin temellerini oluşturan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kesimhanelerde kesim öncesi ve sonrası muayeneler ile et parçalama tesislerinde muayeneleri ve diğer resmî kontrolleri yapmak üzere resmî veya yetkilendirilmiş veteriner hekimlerin görevlendirilmesi şartını getirmiştir.

Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik ise bu görevleri yürütmek üzere görevlendirilecek veteriner hekimlerin görevlerini bilinçli ve etkin bir şekilde yapabilmeleri için belli konularda yeterli bilgiye sahip olmalarını ve gerektiğinde bu bilgiyi devam eden eğitim faaliyetleri ile temin etmelerini gerektirmektedir. Bakanlık olarak bu konudaki görevimiz; Bakanlığımız kadrosunda bulunan ve resmi kontrolleri yürüten veteriner hekimlerin istenilen düzeyde bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlayarak, tüketicilere güvenilir et tedarikinde gerekli kontrollerin en üst düzeyde gerçekleştirilmesidir.

Tüm bu amaçlar doğrultusunda Bakanlığımızca, kesimhaneler ve et parçalama tesislerinde resmi kontrolleri yürütmek üzere görevlendirilen resmi veteriner hekimlere yönelik, ilk grup 17-20 Şubat 2014 tarihlerinde olmak üzere 6 grup halinde eğitim düzenlenecektir. Bu eğitimler sonunda 750 adet Bakanlığımız resmi veteriner hekiminin mesleki yeterlikleri arttırılmış olacak, böylelikle çok daha etkin inceleme, muayene, tetkik ve denetim becerisine sahip olmaları sağlanacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2014, 19:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52